ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας του και που κράτησε από το Σεπτέμβριο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014.
ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014....

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε. Μα αυτή τη φορά δεν είμαστε μαζί. Μια άλλη δασκάλα, η αγαπητή κ. Βάσω, είναι η δασκάλα της τάξης σας. Κι εκείνη θα σας λέει τι και τι έχετε να διαβάσετε στο σπίτι. Από μένα πολλές ευχές σε όλους σας για ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ!!!!!!!!

12 Νοε 2013

Πειράματα με το νερό

Το νερό αποτελεί το βασικό αντικείμενο του περιβαλλοντικού μας προγράμματος. Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες προβλέπονται και πειράματα με το νερό. Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο από την επίσκεψη μιας άλλης Πρώτης (του 2ου ΔΣ Νέας Σμύρνης, το Νοέμβριο του 2009) στο Παιδικό Μουσείο. (Στο Μουσείο που θα πάμε κι εμείς ακριβώς σε ένα μήνα. Όμως δυστυχώς δεν κάνει πια το πρόγραμμα με το νερό. Εμείς θα παρακολουθήσουμε προγράμματα σχετικά με τη διατροφή.)


Διαβάστε τώρα πειράματα που προτείνει το σχέδιο δράσης της Helmepa Junior και προσπαθήστε να τα κάνετε:

ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΡΩΤΟ (η πετρελαιοκηλίδα)

Υλικά:1 βαθύ πιάτο - νερό - 1 κουταλιά λάδι - βαμβάκι - χαρτοπετσέτα - σταγονόμετρο - κουτάλι

Διαδικασία:

Ρίξτε σε ένα πιάτο με νερό (αντιπροσωπεύει τη θάλασσα) μια κουταλιά λάδι (αντιπροσωπεύει την πετρελαιοκηλίδα) και ανακατέψτε ελαφρά (όπως κάνουν τα κύματα και ο αέρας). Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα που συναντά κάποιος σε μία ακτή.

Προσπαθήστε να διαχωρίσετε το λάδι από νερό (απομάκρυνση της πετρελαιοκηλίδας) Χρησιμοποιήστε βαμβάκι, χαρτοπετσέτες, σταγονόμετρο και κουτάλι.

Συζητήστε τις συνέπειες μιας πετρελαιοκηλίδας σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα.

ΠΕΙΡΑΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ (βγάλε το αλάτι από το νερό... )

Είναι δυνατόν να αφαιρέσουμε το αλάτι από το νερό; Όπως μαθαίνετε στο σχολείο, το θαλασσινό νερό δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, είναι δυνατόν μέσα από τη διαδικασία της αφαλάτωσής του, να παραχθεί πόσιμο νερό. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα γνωστή μέθοδος σε περιοχές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης του πόσιμου νερού.

Η πραγματοποίηση του παρακάτω πειράματος είναι γρήγορη, η πραγματική διαδικασία όμως της αφαλάτωσης του νερού μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Υλικά: 1 κατσαρόλα με καπάκι - νερό βρύσης - αλάτι - 1 κουτάλι - 1 γυάλινο ποτήρι

Διαδικασία:

1. Τοποθετήστε το καπάκι της κατσαρόλας στο ψυγείο.
2. Βάλτε μέσα στην κατσαρόλα νερό βρύσης.
3. Προσθέστε αλάτι στην κατσαρόλα με το νερό.
4. Ανακατέψτε το μίγμα για να διαλυθεί το αλάτι μέσα στο νερό.
5. Δοκιμάστε λίγο από το νερό και πείτε στην ομάδα σας τι διαπιστώσατε.
6. Στη συνέχεια βάλτε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας για να ζεσταθεί.
7. Μόλις αρχίσει να βράζει και να βγάζει ατμούς, τοποθετήστε το καπάκι της, που προηγουμένως βρισκόταν στο ψυγείο.
8. Μόλις σχηματιστούν οι πρώτες σταγόνες στο καπάκι αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και τοποθετήστε το πάνω από ένα καθαρό ποτήρι.
9. Μαζέψτε στο ποτήρι τις σταγόνες και δοκιμάστε το νερό.
10. Παρατηρήστε τον πάτο της κατσαρόλας.

ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ένα ακόμη πείραμα απλού καθαρισμού του νερού βρήκαμε σ' αυτό το ιστολόγιο:

http://tinanantsou.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3.html

Είναι εύκολο και διασκεδαστικό για τα παιδιά της Πρώτης. Η βοήθεια βεβαίως των γονιών είναι απαραίτητη για να μη γίνουν ζημιές στο σπίτι...  Και προσέξτε: Το νερό που θα πάρετε στο τέλος όσο καθαρό και αν φαίνεται στο μάτι, δε θα είναι πόσιμο.

Τα πειράματα τα αναδημοσιεύσαμε από το φόρουμ της Α1 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας (σχολ. έτος 2012 - 2013) και μπορείς να επισκεφθείς τη συγκεκριμένη σελίδα του φόρουμ:

http://faros.fforumfree.com/t677p15-topic

για να δεις και εικόνες που θα σε βοηθήσουν αλλά και μερικά ακόμη πειράματα με το νερό.

Δείτε τέλος και ένα βίντεο που δεν αφορά πειράματα με το νερό. Μα ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή πως δεν πρέπει να κάνουμε "πειράματα" άσκοπης κατανάλωσης του νερού. Είναι πολύτιμο αγαθό και δεν είναι αρκετό για τις ανάγκες του πλανήτη μας. Ας κάνουμε λοιπόν οικονομία:


Συζητήστε με τα παιδιά αυτά που προτείνει το βίντεο και βοηθήστε τα να υιοθετήσουν κάποια απ' αυτά στην καθημερινή ζωή τους στο σπίτι. Κυρίως όμως ας φροντίσουμε να τα τηρήσουμε εμείς. Γιατί αποτελούμε το ζωντανό πρότυπο για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου