ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας του και που κράτησε από το Σεπτέμβριο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014.
ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014....

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε. Μα αυτή τη φορά δεν είμαστε μαζί. Μια άλλη δασκάλα, η αγαπητή κ. Βάσω, είναι η δασκάλα της τάξης σας. Κι εκείνη θα σας λέει τι και τι έχετε να διαβάσετε στο σπίτι. Από μένα πολλές ευχές σε όλους σας για ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ!!!!!!!!

24 Οκτ 2013

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου η δασκάλα της τάξης θα απουσιάσει εκτός Αθηνών. Έτσι δε θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης του ιστολογίου με υλικό κατάλληλο για τις μέρες αυτές. Για τούτο  από σήμερα ανεβάζουμε την πανηγυρική ομιλία για την εθνική μας επέτειο, και που εκφωνήθηκε πέρυσι ανήμερα της 28ης, στο μητροπολιτικό ναό της Ηγουμενίτσας. Σε εκείνα τα μέρη δηλαδή που πρώτα δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση των Ιταλών. Και είναι ευκαιρία και για τους Έλληνες της Αθήνας να πληροφορηθούν και για κάποια ιδιαίτερα ιστορικά στοιχεία της ακριτικής αυτής γωνιάς της Ελλάδας. Αλλά και να προβληματιστούν με όσα αναφέρονται στον επίλογο και αφορούν όλους μας και το σήμερα...

Η ομιλία αναδημοσιεύεται από το ιστολόγιο ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ:

http://prwtakia.blogspot.gr/2012/10/28.html



ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ*

Σεβασμιότατε μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, κύριε  Τίτο 
Σεβαστοί πατέρες του ιερού ναού τούτου
Αξιότιμε εκπρόσωπε της ελληνικής κυβέρνησης
Αξιότιμοι  εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της χώρας μας 
Αξιότιμοι κύριε Βουλευτή – κύριε  Αντιπεριφερειάρχη – κύριε   Δήμαρχε
Εντιμότατοι εκπρόσωποι κάθε άλλης αρχής 
Κυρίες και κύριοι  - αγαπητά μας παιδιά

Ας γυρίσουμε με τη σκέψη μας 72 χρόνια πριν, στον Οκτώβριο του 1940, τότε που μόλις άρχιζε να ξεδιπλώνεται η μελανότερη σελίδα της ιστορίας: Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ο πόλεμος, που ξεκινώντας από την Ευρώπη, διάβηκε γρήγορα τα σύνορά της, διέσχισε τους ωκεανούς και σφιχταγκάλιασε στα δίχτυα του τρόμου και του θανάτου, ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

Ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων  από κάθε γωνιά του πλανήτη, ετοιμάζονται να θυσιαστούν στο βωμό των πολεμοκάπηλων ανατολής και δύσης. Το αίμα των λαών είναι έτοιμο να ποτίσει τη γη, να βάψει τις θάλασσες, να δώσει νέα, πρωτόγνωρη διάσταση στη φρίκη του πολέμου. 

Τα λόγια είναι φτωχά για να ζωντανέψουν τις ιστορικές μνήμες του ’40: Τις θηριωδίες των δυνατών, τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων, τον αφανισμό εκατομμυρίων αθώων, τους σωρούς των ερειπίων… 

Σ’ αυτόν τον τρομακτικό κυκεώνα του ολέθρου παρασύρθηκε σύντομα και η δική μας πατρίδα, σέρνοντας το δικό της χορό στα πεδία των μαχών και υπογράφοντας νέες σελίδες δόξας με μελάνι ανεξίτηλο, το αίμα των παλικαριών της. 

Οι όχθες του Καλαμά, του δικού μας Καλαμά,  και οι χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου γίνονται το  πρώτο θέρετρο του  πολέμου. Εκεί τα παλικάρια μας αναμετρούνται όχι μόνο με τους εισβολείς, όχι μόνο με τις σφαίρες αλλά και με το κρύο του βαρύ χειμώνα, τις τεράστιες ελλείψεις σε πολεμοφόδια και εξοπλισμό, τις ατέλειωτες πορείες,  την πείνα, τις αρρώστιες, τις κακουχίες. Βιολογικά είναι αδύνατον να αντέξουν. Οι νόμοι της λογικής επιβάλλουν την ήττα και την υποχώρηση. 

Και τότε αρχίζει το παράλογο. Αρχίζει το ελληνικό θαύμα. Με μόνο όπλο την ψυχή, την μπολιασμένη από τα τρεις χιλιάδες χρόνια ένδοξης ελληνικής ιστορίας, οι φαντάροι μας βροντοφωνάζουν «αέρα» και σπέρνουν τον πανικό στο στρατόπεδο των Ιταλών εισβολέων. Οι ρόλοι, σε διάστημα μόλις 15 ημερών, αντιστρέφονται. Είναι οι Έλληνες τώρα  που επιτίθενται, που εισβάλλουν στη γειτονική Αλβανία, καταδιώκοντας τους Ιταλούς  κι απελευθερώνοντας το ένα μετά το άλλο τα χωριά και τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου: 

Κορυτσά, 22 Νοεμβρίου ξημερώματα. Την επομένη της γιορτής της Παναγιάς και των Ενόπλων μας Δυνάμεων.  Σαν δώρο της Μεγαλόχαρης στον ελληνικό στρατό το δέχονται οι φαντάροι μας.  Κι ο Παλαιολόγος, απεσταλμένος του «Eλεύθερου Bήματος» στο μέτωπο στέλνει στην  εφημερίδα του  την παρακάτω ενθουσιώδη ανταπόκριση: 

«METΩΠON HΠEIPOY, 22 Nοεμβρίου. H Ήπειρος ολόκληρος εις μίαν ψυχήν πανηγυρίζει ενθουσιωδώς την κατάληψιν της Kορυτσάς. O Mητροπολίτης Iωαννίνων Σπυρίδων, εθναπόστολος, περιερχόμενος το μέτωπον, με ησπάσθη ψιθυρίζων: «Ωμίλησεν ο Θεός. Oύτοι εν άρμασιν, ούτοι εν ίπποις, ημείς εν ονόματι Θεού». Oι στρατιώται αγκαλιάζουν αλλήλους. Mε ψυχήν πλημμυρισμένην από συγκίνησιν και υπερηφάνειαν, συγκεντρώνω από τραυματίας αξιωματικούς στοιχεία από τας προχθεσινάς και χθεσινάς μάχας εις το μέτωπον της Hπείρου. Xρειάζεται νέος Όμηρος διά την περιγραφήν της σημερινής εποποιΐας. Zώμεν εις μίαν ατμόσφαιραν μέθης και παραληρήματος».

Κι ο πόλεμος γίνεται πια γιορτή. Έτσι όπως ξέρουν να πολεμούν οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων. Πόγραδετς, 30 Νοεμβρίου, μέρα του Αγι-Αντρέα, Άγιοι Σαράντα, 6 Δεκεμβρίου, του  Αη – Νικόλα, Αργυρόκαστρο, 9 Δεκεμβρίου 1940!!! της Αγίας Άννης. Οι στρατιώτες μας, οι παππούδες μας δηλαδή, κυριολεκτικά οι παππούδες μας, ανακαλύπτουν νέο τρόπο τα πανηγύρια του λαού μας να γίνονται και πανηγύρια της πατρίδας. 

Οι γαλανόλευκες βγαίνουν απ’ τα σεντούκια και υποδέχονται τους ήρωες – απελευθερωτές. Ο ενθουσιασμός, κύμα ασυγκράτητο, απλώνεται ξέφρενος στα μετόπισθεν: Οι γελοιογράφοι, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί και πάν’ απ’ όλους ο απλός λαός, γιορτάζουν την απίστευτη νίκη. 

216 ημέρες κρατά αυτό το παραλήρημα. Αμείωτο σε ένταση ακόμη κι όταν  καταφθάνουν σε βοήθεια των Ιταλών και οι Γερμανικές μεραρχίες. Βουβός ο πλανήτης ολόκληρος στέκεται με δέος μπρος στον απαράμιλλο ηρωισμό των Ελλήνων που  δεν εννοούν να παραδώσουν αμαχητί ακόμη και την τελευταία γωνιά της ελληνικής γης, την Κρήτη. 28 Οκτωβρίου 1940– 31 Μαΐου 1941. «Οι Έλληνες, αφού έμαθαν στον κόσμο πώς να ζει,  τώρα του διδάσκουν πώς να πεθαίνει» για την πατρίδα, για την ελευθερία, για τα πανανθρώπινα ιδανικά και δικαιώματα. 

Η Κατοχή, η τριπλή κατοχή από Ιταλούς, Γερμανούς και Βούλγαρους, αρχίζει. Και ταυτόχρονα αρχίζει η Αντίσταση του ελληνικού λαού. Οι ηγέτες του μπορεί να τον εγκατέλειψαν και να βρίσκονται στο εξωτερικό, ο λαός όμως είναι εδώ και δεν εννοεί να σκύψει το κεφάλι. Οι φασίστες εισβολείς επιστρατεύουν όλα τους τα όπλα: Φυλακίσεις, εξευτελισμοί, βασανιστήρια, εκτελέσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης, πείνα, απειλούν τον ελληνικό λαό αλλά εκείνος συνεχίζει απτόητος να μάχεται για την ελευθερία του. Μόνος και αβοήθητος οργανώνει από τον Σεπτέμβριο κιόλας του 1941 τρεις μεγάλες αντιστασιακές ομάδες: Τον ΕΔΕΣ, την ΕΚΚΑ και το ΕΑΜ. Σύντομα η αντίσταση του ελληνικού λαού παίρνει μαζική μορφή και μετατρέπεται σε ένοπλο αγώνα κατά των κατακτητών. Το ’21  ξαναζεί. Αντιλαλούν και πάλι τα βουνά της Ελλάδας από τον κλεφτοπόλεμο, βουίζουν οι ρεματιές και οι κοιλάδες… κι «Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό»! 

Μάχονται οι Έλληνες υπέρ βωμών και εστιών, άντρες, γυναίκες και παιδιά, νέοι και γέροι, όλοι ενωμένοι στον αγώνα κατά του φασισμού, ντόπιου και ξένου. Διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία, στην αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία των λαών, στην ειρήνη και στην προκοπή για ολόκληρο τον κόσμο. 

Μακρύς ο κατάλογος των πράξεων αντίστασης και στο δικό μας τόπο. Ακόμη μακρύτερος ο κατάλογος με τα αντίποινα. Γιατί εμείς δεν είχαμε μόνο τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Είχαμε και τους Τσάμηδες. Και γιατί το δικό μας αίμα είναι μπολιασμένο από το Διονύσιο το Φιλόσοφο, κι ας επιμένει το Ηρώο της πόλης μας να τον αποκαλεί Σκυλόσοφο, και από τους αετούς του Σουλίου. Αμέτρητες οι εκτελέσεις και οι δολοφονίες, τόσες που η ιστορία αδυνατεί να τις καταγράψει. Οι 49 εθνομάρτυρες της Παραμυθιάς είναι λίγοι μόνο από τους πολλούς που πότισαν τότε κυριολεκτικά τη γη μας με το αίμα τους. Ποιος αλήθεια έχει ακούσει ή θυμάται:

τον Κωνσταντῖνο, τη  Μανθούλα, την  Ἰωάννα Ἀθανασίου; την  Ἀντωνία Μπάτση; το Φώτη Μητσέλο; τη Σταματώ Νικολάου; την Αικατερίνη Κεφαλά; 

Ήταν όλοι τους παιδιά. Κάτω από 15. Και από τα τελευταία θύματα της γερμανικής θηριωδίας στη Θεσπρωτία. Τα έκαψαν ζωντανά μέσα στο καλύβι που είχαν καταφύγει. Αντίποινα για τη βαριά ήττα στη μάχη της Μενίνας

Κι ακόμη.  Περιουσίες αρπάζονται, κορίτσια βιάζονται, πάνω από 2.000 σπίτια αλλά και χωριά ολόκληρα καίγονται, όπως η μαρτυρική Σέλλιανη. Στις 27 Σεπτέμβρη του 43. Δυο μέρες πριν από την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς. 

Οι Θεσπρωτοί όμως δεν το βάζουν κάτω. Αντί να λυγίσουν και να υποταχτούν στους δυνάστες τους, γιγαντώνουν την αντίστασή τους.  Έτσι το καλοκαίρι του ‘44 οι δυνάμεις των ανταρτών πιέζουν ασφυκτικά τους Γερμανοτσάμηδες. Και το Σεπτέμβρη, λίγες μέρες πριν τη μαύρη επέτειο της καταστροφής της Σέλλιανης και των εκτελέσεων της Παραμυθιάς, αναγκάζουν τους καταχτητές και τους συνεργάτες τους να πάρουν πόδι από τον τόπο μας. 

Απίστευτο αλλά αληθινό, σημειώνει ο Σελλιανίτης δάσκαλος Σταύρος Παπαμώκος στο βιβλίο που έγραψε για το χωριό του, μιλώντας με θαυμασμό για τους συγχωριανούς του που αντί να κλειστούν στον εαυτό τους και να περιοριστούν στην επίλυση των άπειρων προβλημάτων τους που πυορροούσαν ακόμη - και να αποστασιοποιηθούν από τις αντιστασιακές οργανώσεις, έπραξαν το ακριβώς αντίθετο. Ως Έλληνες. Στο χείλος του γκρεμού πραγματοποίησαν το αδύνατο. 

Κι αναρωτιέμαι αγαπητοί συμπολίτες. Πώς είναι δυνατόν να ξεχνάμε σήμερα τον αγώνα των παππούδων μας; Να μη βρίσκουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε στα νέα δεινά που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Εμείς ειδικά, οι Ηπειρώτες. Που φέτος θα γιορτάσουμε και τα 100 χρόνια απελευθέρωσης από την τούρκικη σκλαβιά. Δε μιλώ για τους λίγους, μιλώ για τους πολλούς. Που έχουν χάσει το κουράγιο τους και μοιρολατρικά περιμένουν ακόμη χειρότερες μέρες. Γιατί ξεχνούν πως η κάθε γενιά έρχεται η ώρα να πει το δικό της ΟΧΙ, το δικό της ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.  Η ώρα να αγωνιστεί υπέρ βωμών και εστιών. Δρόμο δεν έχει άλλο. Έτσι διδάσκει η ιστορία. Η ελληνική. Από το ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ της Σαλαμίνας και μέχρι τον Τάσο Ισαάκ και το Σολωμό Σολωμού στην Κύπρο. 

Το έπος του ’40 δεν περιμένει από μας δοξολογίες, ομιλίες, στεφάνια και παρελάσεις για να το τιμήσουμε.  Απαιτεί να σταθούμε κι εμείς σήμερα αντάξιοι των προγόνων μας. Να φυλάξουμε Θερμοπύλες. Να δώσουμε τη δική μας μάχη, να εκπληρώσουμε το χρέος της δικής μας γενιάς. Χρέος στους παππούδες μα και χρέος απέναντι στα παιδιά μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να το βάλουμε κάτω. 

Ναι! είναι τραγικό σήμερα να γιορτάζουμε τον αγώνα που έδωσε ο λαός μας κατά των Γερμανών, την περήφανη αντίστασή του, τη μεγαλειώδη νίκη του. Και παράλληλα η Γερμανία και πάλι να στέκεται εμπρός μας. Και μαζί της και οι παλιοί μας σύμμαχοι.  Να διατάζουν  συνεχώς νέες θυσίες. Και να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι. Τι τελικά γιορτάζουμε τούτη τη μέρα; 

Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και ας πάρουμε τις αποφάσεις μας. 

Και μόνο έτσι, με ειλημμένη την απόφαση και  έχοντας ακλόνητη πεποίθηση πως θα παλέψουμε κι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε την πατρίδα και το λαό μας, δίχως να λογαριάζουμε θυσίες, ας βροντοφωνάξουμε:

ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!

και 

ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ 
ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! 

______________________________________

* Εκφωνήθηκε στις 28/10/2012 κατά την επίσημη δοξολογία στην Ηγουμενίτσα από τη δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Λαμπρίδου Μαρία. 



23 Οκτ 2013

Σεμινάριο δασκάλων Α΄ Δημοτικού από τη Σχολ. Σύμβουλο της 40ης περιφέρειας Αθηνών, κ. Χριστοπούλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας σεμινάριο για τους δασκάλους της Πρώτης τάξης του Δημοτικού από τη Σχολική Σύμβουλο της 40ης περιφέρειας Αθηνών, κ. Ευσταθία Χριστοπούλου.

Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σε θέματα διδακτικής της Γλώσσας και των Μαθηματικών και συγκεκριμένα:

Παρουσιάστηκαν οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν σε κάθε τάξη ως το τέλος της χρονιάς. Οι δραστηριότητες και τα μέσα επίτευξης των στόχων. Το θεωρητικό υπόβαθρο της διδασκαλίας και ιδιαίτερα της Γλώσσας, με ξεχωριστή αναφορά στον αναδυόμενο γραμματισμό (δηλαδή στην εξοικείωση των σημερινών παιδιών με γράμματα, αριθμούς, σύμβολα, πριν ακόμη έρθουν στην Πρώτη) και τη σωστή εκμετάλλευση του φαινομένου από το σχολείο.

Μιλήσαμε επίσης για τα προβλήματα που εμφανίζονται στην εποχή μας στο έργο της Πρώτης Δημοτικού, τις διαφορές των παιδιών σε σχέση με το παρελθόν, και πώς μπορεί ο δάσκαλος να τα αντιμετωπίσει.

Το σεμινάριο απασχόλησαν και τα βιβλία των μαθητών, η σειρά που τα διδάσκουμε και ο ρυθμός διδασκαλίας (πόσο χρόνο δηλαδή θα αφιερώνουμε σε κάθε στάδιο) αλλά και τα τετράδια και τα εποπτικά μέσα που θα χρησιμοποιούν παιδιά και δάσκαλοι.

Από την κ. Σύμβουλο επαινέθηκε ιδιαίτερα η χρήση τετραδίου με αλφαβητικό ευρετήριο και επομένως θα το προτείνουμε και εμείς στους γονείς των μαθητών μας ώστε να το εντάξουμε τη χρήση του στη διαδικασία της διδασκαλίας της Γλώσσας.

Σταθήκαμε και στη σχέση του σχολείου με την οικογένεια και τονίστηκε για μια ακόμη φορά πως δεν πρέπει να επιφορτίζουμε τους γονείς με το δικό μας ρόλο, να μην τους μετατρέπουμε σε δασκάλους κατ' οίκον. Ο ρόλος του γονέα είναι να "τσεκάρει" αν το παιδί έκανε τις εργασίες που του ανατέθηκαν για το σπίτι και όχι διδακτικός. Το παιδί πρέπει να είναι σε θέση να κάνει τις κατ' οίκον εργασίες μόνο του και χωρίς βοήθεια. Επομένως οι εργασίες αυτές δεν πρέπει να είναι πολλές και δύσκολες και επιπλέον να μην αυξάνονται τα Σαββατοκύριακα ή την περίοδο των εορτών. Τα παιδιά όπως κι εμείς οι μεγάλοι έχουν δικαίωμα τις μέρες αυτές να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και σίγουρα ως παιδιά να παίξουν.

Για τα Μαθηματικά ειπώθηκε και πάλι πως οφείλουν να διδάσκονται με τη βοήθεια άφθονου εποπτικού υλικού. Στόχος είναι να φτάσουμε στους νοερούς υπολογισμούς, όμως αρχίζουμε με τη χρήση υλικών μέσων. Και βεβαίως διδάσκονται στο σχολείο από το δάσκαλο. Οι γονείς στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν αλλά σύμφωνα με οδηγίες που θα τους δοθούν από τον εκπαιδευτικό. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει η εξέλιξη της μαθηματικής σκέψης του παιδιού και που η ανάπτυξή της είναι ο βασικός μας σκοπός. Πχ τα Πρωτάκια δε μαθαίνουν παπαγαλία την προπαίδεια αλλά με άλλες διαδικασίες, γνωστές στους δασκάλους, που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν σε βάθος την έννοια του πολλαπλασιασμού. Το ίδιο και η διαίρεση, είναι συγκεκριμένος ο τρόπος που θα τη διδάξουμε και όχι υποχρεώνοντας το μαθητή να παπαγαλίσει το μηχανισμό της πράξης (αλγόριθμο).

Και εδώ δεν πρέπει να δίνεται φόρτος εργασίας για το σπίτι. Αλλά και το σχολείο θα βαδίσει ανάλογα με το επίπεδο της τάξης. Δεν είναι αυτοσκοπός να τελειώσει το βιβλίο μα η κατάκτηση των βασικών στόχων του αναλυτικού προγράμματος και ιδιαίτερα η άνετη αντιμετώπιση του παιδιού της πρώτης εικοσάδας των αριθμών. Ο ρυθμός λοιπόν διδασκαλίας θα οριστεί από το δάσκαλο αφού υπολογίσει τις ιδιαίτερες δυσκολίες των μαθητών της τάξης του και την πρόοδο που εμφανίζουν. Θα πάει αργά αν τα παιδιά δυσκολεύονται, θα τρέξει αν το σύνολο της τάξης έχουν εμπεδώσει τα διδαχθέντα.

Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνουμε το παιδί να σκέφτεται ΦΩΝΑΧΤΑ! Να είναι δηλαδή σε θέση να περιγράψει το πρόβλημα και τον τρόπο λύσης (ο οποίος δεν είναι μονόδρομος αλλά μπορεί να ακολουθεί και εναλλακτικές διαδρομές).

Στο πρώτο στάδιο της διδασκαλίας και μέχρι τα παιδιά να δείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν θα δοθεί χρόνος και από τα άλλα μαθήματα για τη διδασκαλία της Γλώσσας, σιγά σιγά όμως προσπαθούμε το κάθε μάθημα να ολοκληρώνεται μέσα στα χρονικά όρια του Ωρολογίου Προγράμματος.

Για τη Μελέτη Περιβάλλοντος το βιβλίο θα αξιοποιηθεί ως φάκελος ανάσυρσης θεμάτων και σε συνδυασμό με όσα διδάσκονται ταυτόχρονα τις άλλες ώρες. Δε θα διδαχτεί δηλαδή με τη σειρά που έχουν τα κεφάλαια στο βιβλίο. Και εδώ πάλι ισχύει ότι η κάλυψη της ύλης δεν είναι αυτοσκοπός.

Να σημειώσουμε πως το Λεξικό δε μας χρειασθεί σχεδόν καθόλου κατά τη διάρκεια της Πρώτης και η αξιοποίησή του θα γίνει στις δύο επόμενες τάξεις. Στη θέση του θα εργαστούμε με το Τετράδιο Ευρετήριο που θα δημιουργήσουν οι μαθητές.

Πέρα από τα διδακτικά ζητήματα ένα σημαντικό μέρος του σεμιναρίου αφιερώθηκε σε ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας (project για τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης) καθώς η Αγωγή Υγείας είναι υποχρεωτικό αντικείμενο για την Πρώτη Τάξη.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Νάντια Κουρμούση, υπεύθυνη της Αγωγής Υγείας στην Ανατολική Αττική.  Ένα πρόγραμμα ψυχικής υγείας και με τίτλο: ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ.

Αυτό το πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και πέντε χρόνια με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει ξεκινήσει από το χώρο της Προσχολικής Αγωγής (Νηπιαγωγείο) και πλέον επεκτείνεται και στο Δημοτικό, αφού τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους γονείς των μαθητών.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένο προγράμματος είναι προαιρετική για τον κάθε εκπαιδευτικό. Μπορεί δηλαδή να επιλέξει κάποιον άλλο κλάδο της Αγωγής Υγείας για την τάξη του και όχι τον συγκεκριμένο για την ψυχική υγεία και μάλιστα με τη μορφή του πρότζεκτ "Βήματα για τη ζωή". Όσοι όμως επιθυμούν να λάβουν μέρος θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα ακολουθήσουν και θα γίνουν εκτός ωρών σχολείου. Δηλαδή να αφιερώσουν ελεύθερο χρόνο και που ορίστηκε σε τέσσερις Κυριακές κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, από το πρωί ως το απόγευμα.

Το πλεονέκτημα είναι πως η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν αλλά και δωρεάν θα παραλάβουν οι εκπαιδευτικοί το υλικό που θα απαιτηθεί για το πρότζεκτ στην τάξη τους.

Σε περίπτωση που γίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη και η ενεργητική συμμετοχή των γονιών. Θα λαβαίνουν δηλαδή κι εκείνοι μέρος στις δραστηριότητες που θα έχει το παιδί για το σπίτι, θα παίρνουν επιστολές από το δάσκαλο αλλά και θα στέλνουν και οι ίδιοι στο σχολείο.

Τι δραστηριότητες έχει το πρόγραμμα; Βασικά δεν έχει ούτε ΠΡΕΠΕΙ ούτε και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ. Βασίζεται στη διαδικασία των ερωτήσεων. Πχ το παιδί ή και ο γονιός απαντούν στην ερώτηση πότε νιώθεις περήφανος, το μεν παιδί για τον εαυτό του ο δε γονιός για το παιδί του. Έτσι οδηγούνται να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και το παιδί στην αυτογνωσία. Σκοπός σε κάθε περίπτωση δεν είναι να υποβάλουμε στο παιδί τι θα σκέφτεται αλλά πώς θα σκέφτεται.

Οι μαθητές μέσα από τη διαδικασία αυτή αρχίζουν σιγά σιγά να αισθάνονται λύτες προβλημάτων που τα αφορούν και μάλιστα φτάνουν στο σημείο να επιζητούν να βοηθήσουν στη λύση προβλημάτων και των κοντινών τους ανθρώπων.

Όλα αυτά αναπτύσσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και του χαρίζουν δηλαδή αυτό που σήμερα αποκαλούμε ψυχική υγεία. Αποκτά δεξιότητες ζωής (life skills) και απελευθερώνονται οι δημιουργικές του δυνάμεις. Έτσι, αν και δεν είναι στόχος του προγράμματος, οι σχετικές αξιολογήσεις έδειξαν πως το πρόγραμμα "Βήματα για τη ζωή" ενισχύει σημαντικά και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών.

Θα πρέπει ακόμη να πούμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ψυχικής Υγείας και γενικότερα οι αξιολογήσεις ως τώρα το έχουν αναδείξει σε ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα για το χώρο του σχολείου.

Από τη μεριά της δασκάλας της τάξης μας υπάρχει η επιθυμία για να ξεκινήσουμε άμεσα το πρόγραμμα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί αφενός από τη σύμφωνη γνώμη των γονιών των μαθητών, αφού θα απαιτηθεί η ενεργητική συμμετοχή τους, και δυστυχώς και από τον παράγοντα ... τύχη! Διότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα λάβουν μέρος στα σεμινάρια είναι περιορισμένος και αντίθετα οι δηλώσεις συμμετοχής αρκετές.


Έκθεση της Helmepa Junior στο Ναυτικό Μουσείο


Εγκαινιάζεται αύριο στο Ναυτικό Μουσείο έκθεση της Helmepa Junior με έργα παιδιών - μελών της οργάνωσης και στην οποία μέλη πλέον είναι και τα δικά μας Πρωτάκια. 

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 22 Νοεμβρίου, θα εκτεθεί και έργο παλαιών μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης και με πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής της Helmepa Junior το 2006 και που είχα την ευτυχία να είμαι δασκάλα τους εκείνη την περίοδο: 


Ποιος ξέρει; Ίσως και τα φετινά Πρωτάκια να μας δώσουν μια τέτοια χαρά. Ο διαγωνισμός γίνεται την άνοιξη και ως τότε σίγουρα θα έχουν προοδεύσει αρκετά στη ζωγραφική με τη βοήθεια και της καθηγήτριας εικαστικών του σχολείου μας, της  κ. Βαϊανού. 

Αν και ο στόχος δεν είναι το βραβείο αλλά η εμπειρία της συμμετοχής στον κοινό αγώνα χιλιάδων παιδιών για καθαρές θάλασσες και ακτές! 

22 Οκτ 2013

Το ωραιότερο τραγούδι για την 28η Οκτωβρίου 1940

Αμέτρητα τα τραγούδια που γράφτηκαν για την 28η Οκτωβρίου και για το έπος του Σαράντα. Το ένα καλύτερο από τ' άλλο.

Ιδιαίτερη αξία ανάμεσά τους έχουν σίγουρα τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, της τραγουδίστριας της νίκης όπως την είπαν, διότι με τα τραγούδια της ξεσήκωνε τους φαντάρους μας και έδινε κουράγιο σε όλο τον ελληνικό λαό.

Για την 28η Οκτωβρίου όμως έχουν τραγουδήσει και μεγάλοι σύγχρονοι τραγουδιστές της χώρας μας. Ανάμεσά τους και η Μαρινέλλα, μια από τις σημαντικότερες φωνές της Ελλάδας. Κι από τα δικά της χείλη έχει ακουστεί το τραγούδι που χωρίς να θέλω να αδικήσω κανένα άλλο θεωρώ το ωραιότερο τραγούδι για τον πόλεμο του Σαράντα. Ο μελαχρινός Ναπολιτάνος...

Η Νάπολι είναι πόλη της Ιταλίας. Napoli γράφεται το όνομά της στα ιταλικά. Χτίστηκε όμως από Έλληνες!

Όπως ξέρουμε από την Ιστορία, οι κάτοικοι της Ελλάδας πριν από 3.000 χρόνια περίπου ίδρυσαν πολλές αποικίες στην περιοχή της Κάτω Ιταλίας. Τόσες πολλές που η περιοχή αυτή να λάβει το όνομα Μεγάλη Ελλάδα. Μία από τις αποικίες των Ελλήνων ήταν και η πόλη Παρθενόπη, που λέγεται ότι ιδρύθηκε από κατοίκους της Κύμης, πόλης της Εύβοιας, γύρω στον 9ο ή 8ο αιώνα π.Χ. Η Παρθενόπη αργότερα, τον 5ο αιώνα π.Χ., ονομάστηκε Παλαιόπολις (δηλαδή παλιά πόλη) γιατί σε κοντινή απόσταση χτίστηκε η νέα πόλη, η Νεάπολις! Αυτή η πόλη σήμερα λέγεται Νάπολι, διατηρώντας ουσιαστικά το αρχαίο της όνομα, το ελληνικό.

Η Νάπολι είναι μια πανέμορφη πόλη, χτισμένη όπως όλες οι αποικίες των Ελλήνων, δίπλα στη θάλασσα. Αποτελεί μάλιστα σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ιταλίας.



Το ιδιαίτερο γνώρισμα της πόλης είναι ένα ηφαίστειο, ο Βεζούβιος, που διακρίνεται στο βάθος της φωτογραφίας. Ο Βεζούβιος είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, το 79 μ.Χ., σημείωσε μια τρομερή έκρηξη και κατέστρεψε με τη λάβα του τρεις μεγάλες πόλεις που ήταν χτισμένες στους πρόποδές του, την Πομπηία, το Ηράκλειο και τη Σταβία. Η Νάπολι γλίτωσε από εκείνη τη φοβερή καταστροφή. Η καταστροφή ήρθε για τη Νάπολι πολλούς αιώνες αργότερα. Και δεν έφταιγε ο Βεζούβιος αλλά οι άνθρωποι και συγκεκριμένα ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο ίδιος πόλεμος για τον οποίο κι εμείς εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου.

Η Νάπολι τότε ισοπεδώθηκε. Σύντομα όμως ξαναχτίστηκε και είναι σήμερα μια πυκνοκατοικημένη σύγχρονη πόλη, όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία.

Το τραγούδι λοιπόν της Μαρινέλας μιλάει για έναν κάτοικο αυτής της πόλης, έναν Ναπολιτάνο. Έναν μελαχρινό Ναπολιτάνο...

Οι Ιταλοί, μεσογειακός λαός και αυτοί, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους Έλληνες. Μάλιστα και οι δύο λαοί λένε μια παροιμία για να δηλώσουν τη μεγάλη τους ομοιότητα:

Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα. Σημαίνει: Ίδια φάτσα (πρόσωπο), ίδια φυλή.

Ίδια φυλή βέβαια δεν είμαστε. Οι Ιταλοί είναι απόγονοι των Ρωμαίων κι εμείς των αρχαίων Ελλήνων. Αλλά με τόσες μετακινήσεις πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, ποιος μπορεί με βεβαιότητα να ισχυριστεί πως δεν τρέχει στις φλέβες του αίμα και από τις δύο φυλές; Και ειδικά οι κάτοικοι της Κάτω Ιταλίας, της Μεγάλης Ελλάδας...

Ο Ναπολιτάνος λοιπόν της Μαρινέλας, ένας νέος στρατιώτης από τη Νάπολη, που ο πόλεμος τον έστειλε να πολεμήσει τους Έλληνες, είναι Ιταλός αλλά δεν αποκλείεται να έχει καταγωγή ελληνική! Αν μη τι άλλο, κατάγεται από μια πόλη με ελληνικό όνομα.

Ο πόλεμος δεν καταλαβαίνει τίποτε απ' αυτά. Βάζει τους ανθρώπους να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Και μάλιστα νέους ανθρώπους. Στερώντας τους το δικαίωμα να ζήσουν όμορφα τη ζωή τους.

Δεν έχει μάλιστα σημασία αν ο μελαχρινός Ναπολιτάνος της Μαρινέλας έχει ελληνικό αίμα ή κατοικεί σε πόλη που έχτισαν οι παππούδες μας οι Έλληνες. Φτάνει που είναι ένα νέο παιδί κι αντί να ζήσει και να δημιουργήσει τον στέλνουν στον πόλεμο.

Σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού ο Ναπολιτάνος μας ήταν πριν από τον πόλεμο μπαρμπέρης στη Νάπολι, δηλαδή κουρέας. Κι έπειτα ντύθηκε τη στολή του φαντάρου και πέρασε τη μεγάλη θάλασσα. Την Αδριατική. Και το πέλαγος που χωρίζει την Ιταλία από την Ελλάδα, το Ιόνιο πέλαγος.

Άφησε πίσω μάνα, πατέρα, αδέλφια. Ίσως και κάποιο κορίτσι που τον περίμενε να παντρευτούν. Να κάνουν οικογένεια...

Άφησε τους φίλους, το σπίτι του, όλα όσα αγαπούσε. Και έφτασε στο μέτωπο. Κρατώντας στο χέρι όπλο. Κι έτοιμος να σκοτώσει.

Απέναντι οι Έλληνες. Ο ελληνικός στρατός. Με τα όπλα κι αυτός. Έτοιμος να υπερασπιστεί την πατρίδα του από τους εισβολείς. Τις μανάδες, τους πατεράδες, τα αδέλφια. Τους φίλους και τους συγγενείς. Τα σπίτια και τον τόπο...

Ανάμεσά τους και πολλοί από τους παππούδες μας. Νέα παιδιά τότε. Ένα από αυτά και ο Πάνος. Ένας ψαράς από το Αιτωλικό. Έχει αφήσει τη βάρκα του, έχει αφήσει τα δίχτυα. Και βρίσκεται στα χιονισμένα βουνά της Ηπείρου.

Οι τρικυμίες της θάλασσας και τα άγρια μποφόρια της φαίνονται τώρα παιγνιδάκι. Εδώ το κρύο δεν αστειεύεται. Τα πόδια βουλιάζουν ως το γόνατο στο χιόνι. Λιγοστά τα ρούχα, ελάχιστα τα τρόφιμα. Και τα όπλα λίγα κι αυτά. Και παλιά. Πάμπτωχη και τότε η πατρίδα μας. Πιο φτωχή κι από σήμερα.

Η Ιταλία χώρα πλούσια, και τότε και τώρα. Με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από το δικό μας. Και ο στρατός της εξοπλισμένος με τα πιο σύγχρονα όπλα της εποχής.

Οι Έλληνες έχουν όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Πολεμούν "υπέρ βωμών και εστιών". Δηλαδή για να σώσουν την πατρίδα τους. Τις εστίες, δηλαδή τα σπίτια τους, και τους "βωμούς", που συμβολίζουν τα ιερά κάθε λαού. Αυτούς τους βωμούς που άλλοτε οι άποικοι, φεύγοντας για τις νέες τους πατρίδες, κρατούσαν μαζί τους φυλαχτό το ιερό τους πυρ. Για να ανάψουν τους καινούργιους βωμούς, στην αποικία.

Και ήταν αυτό το πυρ, η φωτιά δηλαδή, ο δεσμός αγάπης με την πατρίδα, με τη μητρόπολη. Κι ασέβεια μεγάλη θεωρούσαν να εμπλακεί σε πόλεμο η αποικία με τη μητρόπολη ή και το αντίθετο.

Τώρα, οι αρχαίοι βωμοί πάνε αιώνες που έσβησαν. Και οι δάδες με το ιερό πυρ ούτε που καπνίζουν πια. Τώρα καπνίζουν τα κανόνια. Και σπέρνουν πυρωμένα βλήματα. Και τα τουφέκια. Και στέλνουν σφαίρες καυτές...

Εκεί συναντιούνται τα δύο παιδιά. Ο Ιταλός και ο Έλληνας. Και χιλιάδες άλλα νέα παιδιά. Στην κόλαση του πολέμου.

Οι Ιταλοί είναι λαός που αγαπάει πολύ τη μουσική. Τώρα όμως κανένας τους δεν τραγουδάει. Τραγουδάνε τα μυδράλια, τραγουδάνε οι όλμοι. Τραγουδάνε οι βόμβες των αεροπλάνων. Και το τραγούδι τους λέγεται θάνατος.

Οι Ιταλοί αγαπάνε πολύ και τα μακαρόνια. Είναι το εθνικό τους φαγητό. Έστω και αν το όνομά τους είναι ελληνικό... αρχαίο ελληνικό μάλιστα.

Οι Έλληνες ξέρουν την αδυναμία των Ιταλών στα μακαρόνια. Και τώρα, στις μαύρες ώρες του πολέμου, έτσι τους αποκαλούν. Μακαρονάδες! Και γελάνε. Το έχουν αυτό οι Έλληνες. Να γελάνε μπροστά στον κίνδυνο. Ακόμη και του θανάτου. "Με το χαμόγελο στα χείλη πάνε οι φαντάροι μας μπροστά. Και κάνουν τους Ιταλούς ρεζίλι!" όπως τραγούδησε η μεγάλη Σοφία Βέμπο.

Τη στιγμή όμως που ο μελαχρινός Ναπολιτάνος συναντήθηκε με τον Πάνο, τον ψαρά από το Αιτωλικό, την τραγούδησε η Μαρινέλλα. Και ήρθε η ώρα να ακούσουμε το τραγούδι. Χωρίς άλλα σχόλια. Και με το ρεφραίν να πυροβολεί το νου και την καρδιά μας...


Μελαχρινέ Ναπολιτάνο
ο πόλεμος είναι φριχτός
εσύ μαχαίρωσες τον Πάνο
μετά σε σκότωσε κι αυτός

Τώρα κοιμάστε αγκαλιασμένοι
όπως το θέλησε ο θεός
να 'ναι οι λαοί αδελφωμένοι
Μαύροι , λευκοί , ένας λαός


Εσύ στη Νάπολη μπαρμπέρης
κι αυτός ψαράς στο Αιτωλικό
να μάθεις δεν θα καταφέρεις
πώς φτάσατε στο φονικό

Τώρα κοιμάστε αγκαλιασμένοι
όπως το θέλησε ο θεός
να 'ναι οι λαοί αδελφωμένοι
Μαύροι , λευκοί , ένας λαός! 



Φωτογραφίες από τον πόλεμο του '40

28 Οκτωβρίου 1940. Γενική Επιστράτευση.


Ξεκινάνε με χαμόγελο και ψηλά το κεφάλι. Σαν Έλληνες. Και απόφαση ή να νικήσουν ή να πεθάνουν. Κι ο ποιητής ενθουσιασμένος θα φωνάξει:
"Μεθύστε με τ' αθάνατο κρασί του '21!"

Στο μέτωπο έχουν κιόλας αρχίσει οι μάχες. Οι φαντάροι μας με την ιαχή "Αέραααααα" ορμούν ενάντια στον εχθρό.



Η τραγουδίστρια της νίκης, η Σοφία Βέμπο, δίνει τη δική της μάχη στα μετόπισθεν για να κρατήσει ακμαίο το ηθικό και των στρατιωτών και του άμαχου πληθυσμού.

Ατέλειωτες πορείες επάνω στα βουνά της Ηπείρου. Και ο χειμώνας έχει κιόλας αρχίσει.


Ο εξοπλισμός του στρατού μας πενιχρός. Με γαϊδουράκια και μουλάρια αγωνίζονται να μεταφέρουν τα πολεμοφόδια. Αλλά δε φτάνουν. Και τότε αναλαμβάνουν το τιτάνιο έργο οι γυναίκες της Πίνδου.


Πολλές φορές τελείως νηστικοί, περπατούν μέσα σε χιόνι που τους φτάνει μέχρι τα γόνατα. Παγώνουν τα πόδια μα καίνε οι καρδιές. Δε φτάνει αυτή η φωτιά να ζεστάνει τα κρυσταλλιασμένα πόδια. Και πολλοί ακρωτηριάζονται από γάγγραινα.


Τίποτα όμως δεν μπορεί να ακρωτηριάσει την ψυχή του Έλληνα. Και δε χάνει ευκαιρία να το ρίχνει στο χορό και στο τραγούδι. Με το ίδιο χαμόγελο που ξεκίνησε για τον πόλεμο.
Και η Βέμπο να επιβεβαιώνει: Με το χαμόγελό στα χείλη, πάνε οι φαντάροι μας μπροστά, και γίναν οι Ιταλοί ρεζίλι, γιατί η καρδιά τους δε βαστά. Κορόιδο Μουσολίνι, κανένας δε θα μείνει...



Όχι μόνο η Βέμπο, όλες οι γυναίκες αγωνίζονταν. Η καθεμία όπως μπορούσε καλύτερα. Μια από τις σπουδαιότερες μάχες που έδωσαν οι γυναίκες ήταν και "η φανέλα του στρατιώτη".

Άλλες πάλι γυναίκες έφτασαν ως το μέτωπο ως Αδελφές Νοσοκόμες. Και πολλές πλήρωσαν με τη ζωή τους την απόφαση να φτάσουν ως εκεί. Γιατί ο πόλεμος δεν ξεχωρίζει άντρες και γυναίκες...

Οι νίκες στο μέτωπο διαδέχονται η μία την άλλη. Εδώ ο ελληνικός στρατός ελευθερώνει την Κορυτσά.


Τρελός ενθουσιασμός σε όλη τη χώρα.



Το οχυρό Ρούπελ. Χρυσές σελίδες δόξας γράφτηκαν εδώ όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην πατρίδα μας.





Η μάχη της Κρήτης. Η τελευταία μάχη υπήρξε και η πιο ηρωική.


Η Ελλάδα πέφτει στα χέρια των Γερμανών και των Ιταλών.
Η μαύρη περίοδος της Κατοχής αρχίζει...
Οι Γερμανοί κατακτητές στην Ακρόπολη


Ο Γλέζος και ο Σάντος στην πρώτη πράξη αντίστασης του λαού:
Κατεβάζουν τη γερμανική σημαία, τη σβάστικα, από την Ακρόπολη. 30 Μαΐου 1941. Λίγες μόλις μέρες μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς.
Η επέτειος του ΟΧΙ το 1941.
Έφιπποι Γερμανοί κυνηγούν τους διαδηλωτές.


Η πείνα θέρισε πάνω από 100 χιλιάδες ανθρώπους στα χρόνια της Κατοχής.
Χιλιάδες ήταν και τα παιδιά που πλήρωσαν με τη ζωούλα τους...



Μεσάνυχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942. Οι ομάδες της Εθνικής Αντίστασης ανατινάζουν τη γέφυρα στο Γοργοπόταμο.


Πολλά χωριά πλήρωσαν τη μανία των Γερμανών με ολοκαύτωμα.


Χιλιάδες πατριώτες εκτελέστηκαν.


Το αίμα όλων αυτών των αθώων θυμάτων της θηριωδίας του Χίτλερ και του Μουσολίνι, πότισε και θέριεψε το πολύτιμο λουλούδι της λευτεριάς:

12 Οκτωβρίου 1944. Οι Έλληνες γιορτάζουν την απελευθέρωση της πατρίδας!
Αυτά τα γεγονότα γιορτάζουμε και τιμούμε και μεις  τέτοιες μέρες. 
Τις χιλιάδες νεκρούς, τις χιλιάδες ήρωες.
Που έδωσαν τη δική τους ζωή για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Και είναι χρέος μας ιερό με κάθε τρόπο να δικαιώνουμε τον ηρωισμό των προγόνων μας! 

Έμπρακτα. Και όχι μόνο με λόγια... 


19 Οκτ 2013

ΑΡΧΕΛΩΝ - Διδακτική επίσκεψη της τάξης μας



από επίσκεψη μαθητών στο κέντρο ΑΡΧΕΛΩΝ

Τη Δευτέρα η Πρώτη τάξη του Σχολείου μας θα επισκεφτεί το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η επίσκεψη εντάσσεται αφενός στις δράσεις του περιβαλλοντικού μας προγράμματος με την Helmepa Junior (και που αφορά την προστασία της θάλασσας και των ακτών) και αφετέρου στη διασύνδεση του μαθήματος της Γλώσσας με την αληθινή ζωή. Συγκεκριμένα στο 2ο τεύχος του βιβλίου της Γλώσσας οι μαθητές θα διδαχτούν κείμενα που αναφέρονται στις θαλάσσιες χελώνες.

(Δείτε τα κείμενα αυτά εδώ:


ενότητα 10,  Το κοχύλι)

Παρόμοια η επίσκεψη θα συνδεθεί και με τη Μελέτη Περιβάλλοντος, δείτε σχετικά τις σελίδες 138 -  139 του βιβλίου των μαθητών, και το κεφάλαιο "Πώς φροντίζουμε τα ζώα".

Για να γνωρίσουν και οι γονείς περισσότερα για το χώρο που θα επισκεφθούμε και τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσουν εκεί τα παιδιά, μπορούν να πατήσουν ΛΗΨΗ  ΕΔΩ  για να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους το σχετικό αρχείο pdf  - οδηγό  που μας απέστειλε ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Όπως θα δείτε λοιπόν και στον οδηγό αυτό, θα χρειαστούμε μαζί μας και σύνεργα παραλίας! Κουβαδάκια, φτυαράκια, τσουγκρανίτσες  κλπ για να παίξουμε με την άμμο.

Ο καιρός προβλέπεται αίθριος και παρακαλούμε να μην ξεχάσετε να φορούν τα παιδιά καπελάκι για τον ήλιο.



από την περιβαλλοντική γωνιά της τάξης μας



Και οι περιπέτειες της Σμαραγδένιας, που διαβάσαμε στην ώρα της Φιλαναγνωσίας:










17 Οκτ 2013

Μια παιχνιδιάρα Αλφαβήτα - επειδή Π σημαίνει παιδί και παιδί σημαίνει παιχνίδι!

Σήμερα διδαχθήκαμε και επίσημα το Π,π. Και στα πλαίσια της άποψης πως κάθε γράμμα θα είναι και γιορτή, ή και πανηγύρι αφού για πι μιλάμε, αύριο την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης θα ασχοληθούμε με μια παιχνιδιάρα Αλφαβήτα!

Μια Αλφαβήτα που δημιουργήθηκε πέρυσι, ως πρότζεκτ μιας άλλης Πρώτης, μα η αξία της είναι διαχρονική αφού το παιχνίδι είναι συνυφασμένο με τα παιδιά όλων των εποχών και όλων των τόπων.

Ως εισαγωγή στο θέμα παρουσιάσαμε ήδη στην τάξη τα πεντόβολα. Ένα ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι με ιστορία αιώνων. Αύριο θα μιλήσουμε και για τους αστραγάλους, ένα πραγματικά πανάρχαιο ελληνικό παιχνίδι, και για την τρίλιζα, ώστε να καλύψουμε τα πρώτα τρία γράμματα που κάναμε, το άλφα, το ταυ και το πι.

Και όχι μόνο θα μιλήσουμε αλλά και θα παίξουμε! Τους αστραγάλους με πραγματικά κότσια και το ίδιο και τα πεντόβολα και την τρίλιζα στον πίνακα της τάξης ή και στον υπολογιστή (αν μας επιτρέψει η τεχνολογία... )

http://11dim-evosm.thess.sch.gr/games/triliza.htm

αξιοποιώντας την εκπληκτική σελίδα παιχνιδιών  του 11ου ΔΣ Ευόσμου

http://11dim-evosm.thess.sch.gr/games.htm

Μπορεί ακόμη να παίξουμε και παζλ, αφού το πρότειναν τα παιδιά ως παιχνίδι που αρχίζει και αυτό από π. Και μάλιστα από τη σελίδα του ΟΑΣΠ αξιοποιώντας και άσκηση που έκανε το σχολείο μας αυτή την εβδομάδα κατά του σεισμού:

http://kids.oasp.gr/sofia_xara/puzzle/puzzlemain.html

http://kids.oasp.gr/thalis/puzzle/puzzlemain.html

Όσο για την ίδια την Παιχνιδιάρα Αλφαβήτα θα τη βρείτε στον ιστότοπο της τάξης μας, εδώ δηλαδή:

https://sites.google.com/site/prwtakia/euelikte-zone

Πατήστε ΛΗΨΗ για να κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας και να μπορείτε να παίζετε με την Αλφαβήτα και τις ώρες που δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Καλή σας διασκέδαση!


Προσοχή: Πρέπει να κάνετε Download το παραπάνω αρχείο (να το κατεβάσετε δηλαδή στον υπολογιστή σας) ώστε να μπορέσετε να αξιοποιήσετε όσα περιλαμβάνει. Αλλιώς μια περιήγηση και μόνο είναι εφικτή στις διαφάνειες που το αποτελούν...

_______________________

Δείτε περισσότερα για την παιχνιδιάρα Αλφαβήτα εδώ:


http://prwtakia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_10.html


Ετοιμαζόμαστε αύριο να βάλουμε μπροστά το μπακάλικο της κυρίας Αλφαβήτας!

Από αύριο η κυρία Αλφαβήτα ανοίγει τις πόρτες του μπακάλικού της! Και τα πρώτα γράμματα που διδαχτήκαμε θα αποκτήσουν το καθένα το δικό του προϊόν στα ράφια της.

Για τη συσκευασία τους θα χρησιμοποιηθούν τα άδεια μεταλλικά κουτιά που τα παιδιά στα πλαίσια και του περιβαλλοντικού μας προγράμματος έφεραν στην τάξη και τα έχουμε βαφτίσει ως μουσικά κουτιά. Θα βάλουμε λοιπόν στο καθένα ένα κατάλληλο προϊόν και απέξω θα γράψουμε το όνομά του. Θα πρέπει στη συνέχεια τα παιδιά να μπορούν να εντοπίζουν τι έχει το κουτί ή που θα βρουν ετούτο ή το άλλο τις ώρες που θα παίζουν αντίστοιχα παιγνίδια.

Σκεφτόμαστε λοιπόν στο Α να βάλουμε αμύγδαλα ή αποξηραμένο αρακά , στο Τ τραχανά, στο Π πασατέμπο και έπεται συνέχεια...  

Σκοπός σε κάθε περίπτωση είναι να μπορεί το κουτί να χρησιμοποιηθεί και ως μουσικό κουτί και βεβαίως το προϊόν που θα τοποθετήσουμε να είναι ανθεκτικό για τη δουλειά που το θέλουμε.

Αν έχετε κάποια καλή ιδέα, δεν έχετε παρά να μας την πείτε!!!


16 Οκτ 2013

ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ




ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ

(Από τον Ρούντολφ Ντράικωρς)

1. Μη με παραχαϊδεύεις. Ξέρω πολύ καλά πως δεν πρέπει να μου δίνεις πάντα ό,τι σου ζητώ. Σε δοκιμάζω για να δω.

2. Μη διστάζεις να είσαι σταθερή μαζί μου. Το προτιμώ. Με κάνεις να νιώθω περισσότερη σιγουριά.

3. Με με κάνεις να νιώθω μικρότερος απ' ό,τι είμαι. Αυτό με σπρώχνει να παριστάνω καμιά φορά το "σπουδαίο".

4. Μη μου κάνεις παρατηρήσεις μπροστά στον κόσμο αν μπορείς. Θα προσέξω περισσότερο αυτά που θα μου πεις, αν μου μιλήσεις ήρεμα μια στιγμή που θα είμαστε δυο μας.

5. Μη μου δημιουργείς το συναίσθημα πως τα λάθη είναι αμαρτήματα. Μπερδεύονται έτσι μέσα μου όλες οι αξίες που έχω μάθει ν' αναγνωρίζω.

6. Μην αναστατώνεσαι τόσο όταν σου λέω "δεν σε χωνεύω". Δεν απευθύνομαι σε σένα αλλά στη δύναμη που έχεις να μου εναντιώνεσαι.

7. Μη με προστατεύεις πάντα από τις συνέπειες, χρειάζεται καμιά φορά να πάθω για να μάθω.

8. Μη δίνεις μεγάλη σημασία στις μικροαδιαθεσίες μου. Καμιά φορά δημιουργούνται ίσα ίσα για να κερδίσω την προσοχή που ζητούσα.

9. Μη μου κάνεις συνεχώς παρατηρήσεις. Γιατί τότε θα χρειαστεί να προστατέψω τον εαυτό μου κάνοντας τον κουφό.

10. Μη μου δίνεις επιπόλαιες υποσχέσεις. Νιώθω πολύ περιφρονημένος όταν δεν τις κρατάς.

11. Μην υπερτιμάς την τιμιότητά μου. Συχνά οι απειλές σου με σπρώχνουν στην ψευτιά.

12. Μην πέφτεις σε αντιφάσεις. Με μπερδεύεις έτσι αφάνταστα και με κάνεις να χάνω την πίστη μου σε σένα.

13. Μη με αγνοείς, όταν σου κάνω ερωτήσεις. Αν κάνεις κάτι τέτοιο, θ' ανακαλύψεις πως θ' αρχίσω να παίρνω τις πληροφορίες μου από άλλες πηγές.

14. Μην προσπαθείς να με κάνεις να πιστεύω ότι είσαι τέλεια ή αλάνθαστη. Είναι σοκ για μένα όταν ανακαλύπτω πως δεν είσαι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

15. Μη διανοηθείς ποτέ πως θα πέσει η υπόληψή σου αν μου ζητήσεις συγνώμη. Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σου μου δημιουργεί πολύ θερμά αισθήματα απέναντί σου.

16. Μην ξεχνάς πως μου αρέσει να πειραματίζομαι. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω. Σε παρακαλώ παραδέξου το.

17. Μην ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σου είναι δύσκολο να κρατήσεις το ίδιο βήμα με μένα, αλλά προσπάθησε σε παρακαλώ.

18. Μην ξεχνάς πως δε θα μπορέσω να αναπτυχθώ χωρίς πολύ κατανόηση και αγάπη. Αυτό όμως δε χρειάζεται να σου το πω. Έτσι δεν είναι;


_____________________________________

Περισσότερα μπορείς, μαμά και μπαμπά, να διαβάσεις στο βιβλίο του Ρ. Ντράικωρς (και Βίκυ Σολτς):

"ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ"


Εκδόσεις Γλάρος


Με την ευκαιρία δείτε και τη νέα ταινία στο CINE ΠΡΩΤΑΚΙΑ, "Το καναρινί ποδήλατο":


Μια γλυκόπικρη ταινία στον κόσμο των παιδιών. Και ώρες ώρες να σου κόβεται η ανάσα προσπαθώντας να πατήσεις τα πεντάλ για να ακολουθήσεις τον ιδιότυπο ρυθμό που μόνο ένα παιδί ξέρει... 

14 Οκτ 2013

Ποιο είναι κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα της τάξης μας

Σύμφωνα με τα ισχύοντα εκ της νομοθεσίας το ωρολόγιο πρόγραμμα της τάξης μας προβλέπει τα ακόλουθα μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση:

1. ΓΛΩΣΣΑ (9 ώρες) και ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ (1 ώρα)
2. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (5 ώρες)
3. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (4 ώρες)
4. ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ (4 ώρες)
5. ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (Γυμναστική) (4 ώρες)
6. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ( 2 ώρες)
7. ΜΟΥΣΙΚΗ (2 ώρες)
8. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (1 ώρα)
9. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (1 ώρα)
10. ΑΓΓΛΙΚΑ (2 ώρες)

Σύνολο 35 ώρες την εβδομάδα (7 ώρες ημερησίως).

Λόγω όμως ελλείψεως προσωπικού το τμήμα μας δε διδάσκεται Πληροφορική ενώ ακάλυπτες είναι και άλλες 2 ώρες (1 των Αγγλικών και 1 της Ευέλικτης Ζώνης). Οι ώρες αυτές καλύφθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από την καθηγήτρια της Μουσικής και την καθηγήτρια των Εικαστικών. Έτσι στο πρόγραμμα εμφανίστηκαν 4 ώρες Εικαστικά (αντί για 2) και 3 ώρες Μουσική (αντί για 2).

Την τρέχουσα εβδομάδα δε γνωρίζω πώς ακριβώς θα καλυφθούν, αφού μπορεί την οποιαδήποτε στιγμή να έρθουν οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν. Ως τότε πάντως είναι αδύνατον να συντάξουμε μόνιμο πρόγραμμα και το σχολείο εκδίδει καθημερινά μόνο το πρόγραμμα της επόμενης μέρας.

10 Οκτ 2013

Κάθε γράμμα και μια γιορτή! (Ιδέες για το μάθημα της Γλώσσας)

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η Πρώτη τάξη είναι έτσι κι αλλιώς γιορτή για τα Πρωτάκια. Σε καμιά άλλη τάξη τα παιδιά δεν είναι τόσο ορεξάτα να μάθουν και να κατακτήσουν όσα διδάσκει το σχολείο. Καλό όμως είναι στη γιορτή αυτή να συμμετέχει και η οικογένεια. Να δίνει έμφαση σε όσα καινούργια έμαθε το παιδί στο σχολείο  και να βοηθά με όμορφες δραστηριότητες να γίνει η εμπέδωση της διδασκαλίας. Ειδικά στο μάθημα της Γλώσσας και την περίοδο που θα διδάσκονται τα γράμματα της Αλφαβήτας.

Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά και οι γονείς στο σπίτι; Ενδεικτικά αναδημοσιεύουμε την ακόλουθη ανάρτηση από ένα άλλο ιστολόγιο που είχαμε δημιουργήσει στο παρελθόν για την Πρώτη τάξη του Δημοτικού:

http://protaki.blogspot.gr/2008/10/blog-post_14.html


Αααα! Σήμερα είχαμε μεγάαααλη γιορτή στην Α΄ τάξη. Τη γιορτή του Α.




Α, όπως λέμε άνθρωπος. Α, όπως λέμε αγάπη. Και α, όπως λέμε αρχή! Καλή μας αρχή στη γνωριμία με τα γράμματα της αλφαβήτας.

Ξεκινήσαμε το μάθημα με λεξούλες που αρχίζουν από α:

αλάτι, άμμος, αστέρι, αυτοκίνητο, αχλάδι, ανανάς, αχλάδι, άλογο, αγελάδα, αλεπού, αστερίας...

Κι έπειτα σκεφτήκαμε πως έχουμε και παιδάκια στην τάξη μας που αρχίζει το όνομα τους με αυτό το γράμμα. Αλλά με Α κεφαλαίο, όπως όλα τα ονόματα των ανθρώπων:

Άγγελος, Αθηνά, Αναστασία, Αθανασία, Αλέξανδρος, Άρτεμις

Οι φίλοι μας με το Α σηκώθηκαν στον πίνακα και έγραψαν το όνομά τους. Να δούμε και να καμαρώσουμε όλα αυτά τα ονόματα που αρχίζουν από το καινούριο γραμματάκι. Κι έπειτα πήραμε τα καρτελάκια με τα ονόματα όλης της τάξης και ψάξαμε να τα βρούμε. Ποιο λέει Άγγελος; Ποιο Άρτεμις;

Κατόπιν ήρθε η ώρα να το γράψουμε. Και πού νομίζετε; Ααααα, εδώ σας έχουμε την έκπληξη. Σε ένα ταψάκι με αααααα... ναι; το βρήκατε; Είναι άσπρο και γλυκό... Και αρχίζει από α. Ε, βέβαια, σε άχνη το γράψαμε. Και με πλυμένα τα χεράκια για να μπορούμε και να το δοκιμάσουμε. Αααααα, τι γλυκό γραμματάκι είναι αυτό, φώναξαν όλα τα πρωτάκια. Πολύ μας αρέσει το Α!

Παίξαμε πολλά ακόμη παιχνίδια με το νέο γράμμα. Το κυκλώσαμε στα ονόματα των συμμαθητών μας, το ανακαλύψαμε στα μαγνητικά καρτελάκια, το γράψαμε στον αέρα και φυσικά και στα βιβλία μας.

Μετά πιάσαμε να διαβάζουμε. Λεξούλες αλλά και ολόκληρες προτασούλες. Κι ας μην ξέρουμε ακόμη όλα τα γράμματα. Γι' αυτό δεν έχουμε τη δασκάλα μας; Να μας βοηθάει σε όλα τα δύσκολα. Όπως θα μας βοηθήσουν και οι γονείς μας στο σπίτι... Γιατί ναι, σήμερα πήραμε και δουλίτσα για το σπίτι. Λίγο γράψιμο και πολύ ζωγραφική. Αλλά και χαρτοκολλητική. Και όλα με το Α. Αυτό θα ζωγραφίσουμε, και το μικρό και μεγάλο, κι αυτό θα βρούμε σε εφημερίδες και περιοδικά να το κολλήσουμε στο βιβλιαράκι του Α. Και εξηγούμε για να μην μπερδευτούμε: Θα ψάξουμε λεξούλες που αρχίζουν από α, θα τις κόψουμε και θα τις κολλήσουμε.

Κι έπειτα θα γράψουμε στο τετράδιο:

Αα, μαμά, έλα!

Να έρθει γρήγορα. Γιατί βρήκαμε έναν αχινό! Μην τρομάζετε, καλέ. Στο βιβλίο μας τον βρήκαμε, όχι στ' αλήθεια. Μα ούτε και στα παραμύθια. Στο βιβλίο μας, εκεί που θα βρίσκουμε πια όλα τα κρυμμένα στις λεξούλες μυστικά. Γιατί μεγαλώσαμε και ήρθε ο καιρός να τα μάθουμε όλα, και τα Άλφα και τα Βήτα και τα Γάμα και τα Δέλτα.

Κι όλα τα βιβλία φέρτα!
Και μολύβι και χαρτί
για να μάθω καθετί!
  • Ιδέες για να μας βοηθήσετε στο σπίτι:
Ζητήστε μας να βάλουμε σε κύκλο το Α και το α σε ένα μικρό κείμενο από εφημερίδα ή περιοδικό.
Βάλτε μας να ψάξουμε στο σπίτι για πράγματα που αρχίζουν από α. Ειδικά στο ντουλάπι της κουζίνας. Δεν πειράζει αν μας βοηθήσετε και λίγο... Πχ Ποιο είναι άσπρο και αλμυρό; Ποιο είναι άσπρο και το κάνουμε ζυμάρι; Το τρώμε και βραστό, το τρώμε και τηγανητό, ποιο είναι; Είναι πράσινο και δροσερό και το αγοράζουμε από το μανάβη...

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ευκαιρία να τους θυμηθούμε όλους όσους αρχίζουν από το νέο γραμματάκι. Εσείς που είστε μεγάλοι μπορείτε και να μας γράψετε σε ένα χαρτί τα ονόματά τους. Αλλά και να τα μπερδέψετε και με άλλα που δεν αρχίζουν με το Α. Εμείς, να είστε σίγουροι, θα καταφέρουμε να τα ξεμπερδέψουμε.

Στο παιχνίδι με το Α μπορούν να παίξουν και τα ονόματα πόλεων, χωρών, νησιών κλπ. Πχ. Αθήνα - Αγγλία - Άνδρος. Αρκεί βεβαίως να τους ξέρουμε αυτούς τους τόπους, μη μας βάλετε και πολύ δύσκολα. Είπαμε πως μεγαλώσαμε αλλά όχι και τόσο πολύ που να ξέρουμε όλη τη γεωγραφία.

Στην τσάντα μας έχουμε  και υλικό για καρτελάκια. Μας έδειξε η δασκάλα μας πώς θα τα φτιάξουμε αλλά θέλουμε και τη δική σας βοήθεια. Θα πάρουμε τα χαρτόνια τα κανσόν (όποιο χρώμα θέλουμε) και θα κολλήσουμε τα χαρτάκια με τις εικονίτσες, τις λεξούλες και τα γραμματάκια. Να, δείτε για παράδειγμα, τα καρτελάκια με το α:



Προσοχή: Η εικονίτσα και η λέξη "αεροπλάνο" θα μπουν στο ίδιο καρτελάκι, το ένα από τη μια μεριά και το άλλο από πίσω. Το γράμμα "α" θα μπει σε ξεχωριστό καρτελάκι. Και μετά θα αρχίσουν τα παιγνίδια. Βρες πού γράφει αεροπλάνο; Εγώ θα το βρίσκω και θα γυρίζω πίσω το καρτελάκι για να δω αν μάντεψα σωστά. Ή μπορώ ακόμη να βάζω δίπλα στην εικονίτσα το γραμματάκι που ταιριάζει. Το α δίπλα στο αεροπλάνο, το ο δίπλα στην ομπρέλα κλπ.



Για να μη χαλάσουν τα καρτελάκια μας, μπορείτε να μας τα ντύσετε με διαφανές αυτοκόλλητο. Κι εμείς για να τα ομορφύνουμε μπορούμε να τα ζωγραφίσουμε με τους μαρκαδόρους μας.

Μπορείτε ακόμη να μας αγοράσετε ένα κουτί πλαστελίνη για το σπίτι. Και κάθε φορά που μαθαίνουμε ένα γραμματάκι, να το πλάθουμε και με πλαστελίνη. Θα είναι όμως μεγαλύτερη διασκέδαση αν το φτιάχνουμε και με κάτι πιο ταιριαστό για το κάθε γράμμα. Το Α σας είπαμε πως το γράψαμε στην άχνη. Θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε και πάνω στο αλεύρι. Το Β στο βούτυρο, το Γ στο γιαούρτι, το Δ ... Πώς θα σας φαινόταν αν φροντίζατε να πάρετε λίγο δυόσμο και να το κολλήσουμε πάνω στο χαρτί φτιάχνοντας το Δ;
  • Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για το Ε, με ελίτσες νόστιμες ή και με εφημερίδες... Τις τσαλακώνουμε και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Αν τις βρέξουμε και σε αραιό ζυμαράκι (πολύ αραιό) τότε όταν στεγνώσει το Ε και το ε, θα είναι υπέροχα! Θα μπορούμε ακόμη και να το κρεμάσουμε στον τοίχο του δωματίου μας! Αλλά και με απλές λουριδίτσες χαρτιού από εφημερίδες, όμορφο θα γίνει και πάλι. Όρεξη να υπάρχει για παιχνίδι, και όλο και θα βρίσκετε ιδέες να παίξουμε με τα γραμματάκια. Εμείς πάντως έχουμε αρκετή. Εσείς;
Μια ακόμη καταπληκτική ιδέα είναι να μαγειρεύουμε ή να τρώμε όσα αρχίζουν με το νέο γράμμα. Για το τ υπάρχει το τυρί αλλά και ο τραχανάς. Για το μ τα μακαρόνια και για το ρ το ρύζι. Για το φ οι φακές. Για το ψ το ψάρι. Και για κ το κέικ! Να φάμε και κανένα γλυκάκι! Όπως μπορούμε να φάμε και σταφίδες για το σ. Ή φουντούκια για το φ. Κι αμυγδαλάκια για το Α.

Άλλο παιχνίδι όμορφο είναι με τα χρώματα. Να βρίσκουμε ποιο χρώμα ταιριάζει στο κάθε γράμμα. Και να το προτιμάμε στη ζωγραφική του. Με κόκκινο το κ, με ροζ το ρ, με γαλάζιο το γ, με μοβ το μ κλπ.
Μπορούμε επίσης να κάνουμε συλλογές με εικονίτσες. Προτείνουμε εικονίτσες με ζωάκια και φυτά. Είναι εύκολο να τις βρούμε και ταυτόχρονα θα μάθουμε και πώς τα λένε. Πχ άλογο για το α, βόδι για το β, γάτα για το γ, δελφίνι για το δ, ελέφαντας για το ε, ζέβρα για το ζ, ημίονος για το η (ευκαιρία να μάθουμε πως έτσι λένε το μουλάρι), θαλασσαϊτός για το θ, ιππόκαμπος για το ι, κότα για το κ, λιοντάρι για το λ, μαϊμού για μ, νυφίτσα για το ν ... Ζαλιστήκατε ε; Κοιτάξτε, μπορούμε αυτό να το κάνουμε και κάπως πιο εύκολα. Να μην ψάχνουμε κάθε φορά να βρούμε ζώο ή φυτό που αρχίζει από αυτό το γράμμα, αλλά να πάρουμε ένα φυτολόγιο για μεγάλα παιδιά και να το κάνουμε Αλφαβητάρι της φύσης. Μέσα θα κολλάμε με αλφαβητική σειρά εικόνες από ζωάκια και φυτά (στην ίδια σελίδα). Αν για κάποιο γράμμα δε βρίσκουμε εικόνα από ζωάκι, δε χάλασε ο κόσμος, ας βάλουμε μόνο φυτά. Ή και το αντίθετο. Μπορούμε ακόμη να αποξηραίνουμε φυτά και να τα βάζουμε στο σωστό γράμμα.
  • Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με κάρτες από άλλες χώρες. Είναι τόσες πολλές που δε θα δυσκολευτούμε να βρούμε κάρτες για όλα τα γράμματα. Καλό είναι στο τέλος του άλμπουμ να κολλήσουμε και ένα χάρτη και να βρίσκουμε εκεί πού είναι η κάθε χώρα. Είναι λίγο δύσκολη αυτή η δραστηριότητα, αλλά ρωτήστε μας... Μπορεί να κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό Στράβωνα.

  • Πιο διασκεδαστικό και εύκολο θα είναι ένα άλμπουμ αθλητικό. Αν δε βρούμε άθλημα που να αρχίζει με το γράμμα που μας ενδιαφέρει, ας σκεφτούμε και όποια άλλη λέξη ταιριάζει με τον αθλητισμό. Πχ μια ρακέτα είναι ό,τι πρέπει για το ρ. Φυσικά αυτή η δραστηριότητα ταιριάζει σε όσους από μας έχουμε ιδιαίτερη αγάπη στον αθλητισμό.

  • Αν όμως έχουμε κάποιο άλλο χόμπι, ευκαιρία είναι να φτιάξουμε ένα δικό μας πρωτότυπο άλμπουμ. (πχ Άλμπουμ με τους αγαπημένους μας τραγουδιστές και ηθοποιούς) Πάντα όμως με αλφαβητική σειρά. Και καλό είναι να γεμίζουμε το κάθε γραμματάκι όταν έρθει η ώρα του. Διότι εμείς στο σχολείο δε θα ακολουθήσουμε αλφαβητική σειρά στη γνωριμία μας με τα γράμματα αλλά σειρά που θα μας βοηθήσει να τα μάθουμε καλύτερα. Σε κάθε σελίδα φροντίστε να υπάρχει χώρος για να κολλήσουμε και το ίδιο το γράμμα, και το μικρό και το κεφαλαίο. Αλλιώς δε θα είναι αλφαβητάρι... Θα το ζωγραφίζουμε σε ένα κομματάκι χαρτιού και θα το ψαλιδίζουμε ώστε να μη μένει πολύ άσπρο χαρτί τριγύρω. Έτσι θα αποφύγουμε τα "ατυχήματα" στη σελίδα του βιβλίου που θα φτιάξουμε. Καλό θα είναι κάτω από τις εικόνες να γράφουμε με μολύβι τι δείχνουν. Το πρώτο όμως γράμμα να το πατάμε με κόκκινο μαρκαδόρο για να ξεχωρίζει.

  • Εννοείται ότι δε θα φτιάξουμε όλα τα άλμπουμ. Μόνο ένα το κάθε παιδάκι.
Όπως δε χρειάζεται να κάνουμε κάθε μέρα όλες τις άλλες δραστηριότητες. Διαλέγουμε κάθε φορά όποια μας αρέσει και το παιχνίδι αρχίζει. Γιατί σαν παιχνίδι πρέπει να τα δούμε όλα αυτά και όχι ως υποχρέωση. Να παίζουμε δηλαδή και να μαθαίνουμε όπως και στο σχολείο μας μαθαίνουμε παίζοντας.
Μην ξεχνάτε ότι και η δασκάλα μας θα μας δίνει ωραίες εργασίες για το σπίτι. Ακόμη όμως και γι' αυτές μπορείτε να διαλέξετε ποιες θα κάνουμε και ποιες θα αφήσουμε. Αν μας ρωτάτε θα σας λέμε και μόνοι μας ποιες κάθε φορά είναι υποχρεωτικές και ποιες όχι. (Κυρίως οι φωτοτυπίες θα είναι ως επιλογή και οι εργασίες στο τετράδιο υποχρεωτικές.) Καλό πάντως είναι σε κάθε περίπτωση να ρωτάτε και οι ίδιοι τη δασκάλα μας για τον καλύτερο τρόπο εργασίας στο σπίτι. Γιατί όπως και τα λουλουδάκια είναι διαφορετικά έτσι κι εμείς τα παιδάκια. Όπως κι εκείνα έχουν άλλες ανάγκες για νερό και φως, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τις δικές μας ανάγκες για μάθηση. Ποτέ μα ποτέ να μην το λησμονάμε αυτό. Πρώτη και σημαντικότερη αρχή της παιδαγωγικής είναι να σέβεται την ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού.
Αλήθεια, το Μπουσκάλια τον διαβάσατε; Το ΝΑ ΖΕΙΣ, ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ... Καλού κακού σύντομα θα σας διηγηθούμε ένα μικρό κομματάκι από το υπέροχο αυτό βιβλίο, αυτό ακριβώς που τονίζει πως πρέπει να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα των άλλων. Και πως η ομορφιά είναι αυτές ακριβώς οι διαφορές μας. Όπως και σε ένα ανθισμένο λιβάδι... Με χίλια χρώματα και αρώματα και σχήματα. Τέτοιο λιβάδι και τέτοιο περβόλι θέλουμε κι εμείς να γίνει η τάξη μας: ΑΑΑΑ! Α, όπως λέμε ανθισμένο! Και Α, όπως λέμε γεμάτο αγάπη. Και α όπως λέμε αλήθεια. Και κυρίως α όπως λέμε άνθρωπος!
Αλλά και Α, όπως λέμε Α΄ τάξη!

Δηλαδή εμείς, τα γλυκά ζουζουνάκια της πρώτης


Γράμμα Α (παρουσίαση του γράμματος)

Αύριο  μπαίνουμε σε καινούργιο κεφάλαιο στη Γλώσσα, στο "Αντίο θάλασσα". Και αρχίζει η κανονική πλέον διδασκαλία των γραμμάτων. Πρώτο γράμμα το Α. (θυμηθείτε ότι δεν αποκαλούμε ακόμη τα γράμματα με το όνομά τους στην αλφαβήτα αλλά με τη φωνούλα τους, δε λέμε λοιπόν άλφα αλλά σκέτα Α)

Η παρουσίαση του νέου γράμματος στα παιδιά θα γίνει με πολλούς τρόπους. Μας ενδιαφέρει να το εντοπίζουν και ακουστικά και οπτικά, και στον προφορικό λόγο δηλαδή και στο γραπτό. Και βεβαίως να μάθουν να το γράφουν.

Μικρό δείγμα της εργασίας που θα ακολουθήσουμε μπορείτε να δείτε εδώ

https://sites.google.com/site/prwtakia/glossa/alpha

και κάνοντας ΛΗΨΗ του αρχείου αλφαβήτα.ppt - στη συνέχεια πατήστε F5 για να δείτε το αρχείο σε προβολή. Και υπογραμμίζουμε, πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο F5 του υπολογιστή σας για να δείτε το αρχείο σε σωστή προβολή! 

Αξιόλογο υλικό για όλα τα γράμματα και τη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να βρείτε στον κόμβο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου:

http://www.pi-schools.gr/software/dimotiko/

Επιλέξτε το

10.Εκπαιδευτικό Λογισμικό (CD-ROM) Γλώσσα Α΄& Β΄ Δημοτικού (Μέγεθος 94MB)

και όταν ανοίξει επιλέξτε τη Μαγική Γραμμούλα. Ανάμεσα στα άλλα της κατορθώματα η Γραμμούλα διδάσκει και τη σωστή φορά των γραμμάτων, από πού δηλαδή ξεκινάμε το γράψιμο κάθε γράμματος. Βασικός κανόνας είναι η φορά να ακολουθεί το από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά.

Σημασία επίσης πρέπει να δίνουμε στο πώς κρατάει το παιδί το μολύβι και γενικότερα στη στάση του σώματος όταν γράφει και διαβάζει. Ας προσπαθήσουμε τώρα να αποκτήσουν καλές συνήθειες που θα τα συνοδεύουν μια ολόκληρη ζωή...

9 Οκτ 2013

Η αίθουσα της τάξης μας

Φωτογραφίες από την αίθουσα της τάξης μας. Του Α΄2 τμήματος του 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης.



Ο πίνακας μαρκαδόρου, δεξιά ο μαγνητοπίνακας, η έδρα, η γωνιά του βιβλίου στο βάθος.



Τα θρανία μας είναι τοποθετημένα σε τέσσερις ομάδες των έξι παιδιών η καθεμιά αφού και η διδασκαλία ακολουθεί την ομαδοσυνεργατική μέθοδο.

Στο βάθος διακρίνεται το ταμπλό της Γλώσσας με καρτέλες φωνηέντων,  "ασανσέρ" για δημιουργία συλλαβών, "γλάστρα" για δημιουργία λέξεων και δεξιά διακρίνεται η αλφαβήτα που η εκμάθησή της θα αποτελέσει το βασικό σκοπό της φετινής χρονιάς. Πρώτη τάξη γαρ...



Η γωνιά του βιβλίου με πλούσιο και ποιοτικό υλικό, διαλεγμένο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ηλικίας των μαθητών και τις δυνατότητές τους.



Στην άλλη άκρη της αίθουσας βρίσκεται η γωνιά των μαθηματικών και η γωνιά του περιβαλλοντικού μας προγράμματος, της Helmepa Junior.



Αριθμητήριο, γεωμετρικά στερεά και σχήματα, καρτέλες, η σκάλα των αριθμών, ένας δεύτερος μαγνητικός πίνακας και κατάλληλο υλικό με μαγνητάκια, κυβάκια, καλαμάκια και πολλά άλλα συνθέτουν την γωνιά για το αγαπημένο μάθημα της τάξης, τα Μαθηματικά. Τα παιδιά θεωρούν ότι το μάθημα αυτό μοιάζει με παιγνίδι και για τούτο συγκεντρώνει την προτίμηση των περισσοτέρων.







Κι εδώ είναι η γωνιά που έχουμε αφιερώσει στις δραστηριότητες μας στα πλαίσια του προγράμματος της Helmepa Junior. Αυτό το διάστημα κυριαρχεί εδώ η θαλάσσια χελώνα αφού σε λιγότερο από δυο εβδομάδες θα επισκεφθούμε μαζί με το Α1 το κέντρο προστασίας της στη Γλυφάδα.





Το εργαστήρι της Γλώσσας που θα συγκεντρώσει το διάστημα αυτό καρτέλες, καρτελάκια, εικόνες, γραμματάκια κλπ.



Εδώ προσπαθούμε να στήσουμε τη γωνιά της Μελέτης Περιβάλλοντος.



Ο υπολογιστής της τάξης.




Θερμά ευχαριστούμε την κ. Βιολέτα, καθαρίστρια του σχολείου μας, που επέδειξε εξαιρετικό ζήλο στο καθάρισμα του χώρου και ειδικά της αποθήκης της αίθουσας  και μας έδωσε την ευκαιρία Να στολίσουμε με τη σειρά μας τις διάφορες γωνιές.



6 Οκτ 2013

Καλή εβδομάδα από αύριο και περαστικούλια στους άρρωστους...

Με τις ευχές μας για καλή εβδομάδα από αύριο και κυρίως περαστικά στους άρρωστους!



Μια εξαιρετική ταινία του παιδικού κινηματογράφου, ο Ψύλλος.

*Σενάριο & Σκηνοθεσία Δημήτρης Σπύρου* *Μουσική Μιχάλης Τερζής* *Πρωταγωνιστές Παντελής Τριβυζάς, Βασίλης Κολοβός, Δήμητρα Χατούπη, Αμαλία Γκιζά*

Και με αφορμή την ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος για το σχολείο και την τάξη της γιαγιάς μου (σελ. 15).

Ας θυμηθούμε λοιπόν. Τα σχολεία μιας άλλης εποχής...

_________________________

Δείτε όλες τις ταινίες που έχουμε ανεβάσει ως τώρα στο CINE ΠΡΩΤΑΚΙΑ στο φόρουμ:

http://sxoleio.foruminute.com/t21-topic#33

Η τάξη μας απέκτησε και FORUM!!!

Σας ενημερώνουμε, και σε περίπτωση που δεν το είδατε ήδη, πως παράλληλα με το παρόν ιστολόγιο, τα ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΤΟΥ Α2, και τον ιστότοπο ΠΡΩΤΑΚΙΑ (όπου ανεβάζουμε διάφορα αρχεία) δημιουργήσαμε και φόρουμ για την τάξη μας:

http://sxoleio.foruminute.com/

Το φόρουμ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Τους λόγους της ίδρυσης και φόρουμ μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικά εδώ:

http://sxoleio.foruminute.com/t10-topic

Παρακαλούμε λοιπόν να το επισκεφθείτε και ελπίζουμε να γίνετε και μέλη του!

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων εκ μέρους τυχαίων επισκεπτών αυτής της σελίδας: Μέλη στο φόρουμ γίνονται δεκτά μόνο όσοι ανήκουν στην κοινότητα της τάξης μας, δηλαδή γονείς των μαθητών του τμήματος και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας. Όσο για τους ίδιους τους μαθητές είναι ακόμη πολύ μικροί για κάτι τέτοιο!

Παρακαλούμε δείτε και το Ευρετήριο του φόρουμ:

http://sxoleio.foruminute.com/forum

προκειμένου να εντοπίσετε τον κατάλογο όλων των θεμάτων που δημοσιεύονται εκεί.

Παράλληλα στη σελίδα ΠΟΡΤΑΛ

http://sxoleio.foruminute.com/

που είναι κάτι σαν σαλόνι του φόρουμ, μπορείτε να δείτε στο δεξί της μέρος τη στήλη με τις πρόσφατες αναρτήσεις στο φόρουμ.

5 Οκτ 2013

ΚΑΡΤΕΛΑΚΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ


Μια κλασική μέθοδος και πολύ παλιά για την εκμάθηση της πρώτης ανάγνωσης είναι τα καρτελάκια. Σε εποχές που ακόμη δεν υπήρχαν τα τεχνικά μέσα, τα καρτελάκια τα αγοράζαμε έτοιμα από το εμπόριο. Αφενός αγόραζε ο κάθε γονιός για το παιδί του και αφετέρου και το σχολείο έπαιρνε αντίστοιχες κάρτες σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Σε πολλά σχολεία το ίδιο εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα. Σε άλλα όμως που είτε οι οικονομικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν ή ο εκπαιδευτικός γνωρίζει τρόπους να δημιουργεί μόνος του παιδαγωγικό υλικό, τα καρτελάκια κατασκευάζονται ιδιοχείρως. Η πιο απλή μέθοδος είναι να πάρεις χαρτόνι και μαρκαδόρους και να γράψεις ή και να ζωγραφίσεις.


Μεγάλη όμως βοήθεια μπορεί να μας δώσει και ο υπολογιστής. Και βεβαίως τα φωτοτυπικά μηχανήματα ή και οι πλαστικοποιητές. Ευτυχώς στο σχολείο μας έχουμε απ' όλα και έχουμε σκοπό να τα αξιοποιήσουμε. Όσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά, γιατί έχουμε μεν τα μηχανήματα αλλά χρειάζονται και τα αναλώσιμα: μελάνι, χαρτί, μεμβράνες πλαστικοποίησης, χαρτόνια, μαρκαδόροι.

Ήδη μάλιστα στην τάξη παίξαμε με καρτελάκια στο μάθημα της Γλώσσας και έχουμε αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων σχετικό υλικό.

Παρόμοιο υλικό μπορούν να κατασκευάσουν και οι γονείς στο σπίτι. Δεν έχουν παρά να εκτυπώνουν τα έγγραφα που θα ανεβάζουμε στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να τα κολλάνε σε χαρτόνι (λευκό μαλακό χαρτόνι ή χρωματιστό κανσόν).

Θα καταβληθεί βέβαια προσπάθεια να φωτοτυπείται μέρος του υλικού στο σχολείο και να δίνονται σε όλα τα παιδιά έντυπα για καρτελάκια. Με την προϋπόθεση βέβαια πως θα έχουμε χαρτί...

Μια ιδέα για τα καρτελάκια μπορείτε να πάρετε εδώ:


Πατήστε λήψη στο αρχείο Α, α.doc  και στη συνέχεια κόψτε και κολλήστε σε χαρτόνι τα τετραγωνάκια με τις ζωγραφιές, τις λέξεις και τα γράμματα.

Καλό μάλιστα είναι η κάθε ζωγραφιά (πχ του αεροπλάνου) να τοποθετηθεί στο ίδιο χαρτονάκι με την αντίστοιχη λέξη και μάλιστα με τρόπο που από  τη μια μεριά του χαρτονιού να είναι η ζωγραφιά και από την κάτω η λεξούλα. Τα γράμματα τα κολλάμε σε δυο διαφορετικά χαρτονάκια.

Στη συνέχεια αρχίζει το παιγνίδι. Βάζουμε τα καρτελάκια από τη μεριά που είναι η λέξη και καλούμε το παιδί να βρει πού είναι το αεροπλάνο και πού το άλογο ή όποιο άλλο θα ετοιμάσουμε στα επόμενα μαθήματα.

Εναλλακτικός τρόπος χρήσης είναι να σκεπάσουμε τα καρτελάκια με τις ζωγραφιές με τα καρτελάκια που έχουν το αρχικό γράμμα της αντίστοιχης λέξης. Πχ σκεπάζουμε το άλογο με το α. Και πάλι καλούμε το παιδί να σηκώσει το κατάλληλο καρτελάκι για να βρει το άλογο, το αεροπλάνο κλπ.

Μια άλλη διαδικασία είναι η αντιστοίχηση. Ζητάμε από το παιδί να βάλει δίπλα στην κατάλληλη ζωγραφιά το καρτελάκι με το γράμμα. Ή να κάνει το ίδιο με τα καρτελάκια που έχουν γράμματα για να συνδέσει τα κεφαλαία με τα πεζά. (πχ δίπλά στο α να είναι σε θέση να βάλει το Α)

Όλο αυτό το υλικό το φυλάμε σε ένα κατάλληλο σακουλάκι που να μπορεί το παιδί εύκολα να ανοίγει και να κλείνει. Μπορεί να είναι ένα φάκελος πλαστικός με κουμπάκι ή ένα πάνινο σακουλάκι κλπ. Χρήσιμα θα φανούν και τα λαστιχάκια για να συγκρατούν τα καρτελάκια σε ομάδες και να μην ανακατεύονται όλα μαζί.

Επίσης καλό θα είναι το παιδί να χρωματίσει με ξύλινα χρώματα ή και μαρκαδόρους τα καρτελάκια του και συγκεκριμένα να γεμίσει τα γράμματα με χρώμα και με προσοχή ώστε να μην καλυφθεί το περίγραμμα. Φόντο δε χρειάζεται. Το ίδιο μπορεί να κάνει για τις ζωγραφιές. Οι  λέξεις καλό είναι να μη ζωγραφιστούν ώστε να είναι ευανάγνωστες.


Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατασκευή συλλαβών σε χαρτόνι ή και απλό χαρτί Α4, πχ πα, πι, τα, τα, το κλπ. Καλούμε μετά το παιδί να συνδυάσει τα καρτελάκια και να βρει λέξεις. (παπί, πίτα, τόπι, πατάτα κλπ)  [ Διευκολύνει πολύ για το παιχνίδι αυτό ένα πακετάκι με χαρτάκια αυτοκόλλητα]

Όμοια δουλεύουμε και με λέξεις που τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν και να διαβάσουν ή και να τοποθετήσουν στην κατάλληλη σειρά για να δημιουργήσουν πρόταση.

Στο σχολείο έχουμε αναρτήσει και ολόκληρες προτάσεις και με βάση όσα ήδη έχουν διδαχτεί τα παιδιά. Πχ "Πού είναι το παπί;" - "Είναι πάνω στην πατάτα." κλπ. Τα παιδιά καλούνται να εντοπίσουν πού είναι η καρτέλα που λέει ετούτο ή το άλλο ή να διαβάσουν μόνα τους την κάθε καρτέλα.

Το παιχνίδι γίνεται πιο ενδιαφέρον αν βρούμε και κατάλληλες εικόνες και ζητήσουμε από τα παιδιά να κάνουν αντιστοίχιση εικόνας  και πρότασης ή  λέξης.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιούμε την όραση και την ακοή και προσπαθούμε να "δέσουμε" τα οπτικά με τα ακουστικά ερεθίσματα. Έτσι το παιδί οδηγείται σιγά σιγά από τον προφορικό λόγο που ήδη κατέχει σε ικανοποιητικό βαθμό, στο γραπτό. Με ενδιάμεσο σε αρκετές περιπτώσεις παράγοντα την εικόνα και που διευκολύνει πολύ.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μπορούμε αντί για εικόνα να παίξουμε και με πραγματικά υλικά. Πχ να δημιουργήσουμε ένα παντοπωλείο με σακούλες χάρτινες που θα πάρουμε από το μανάβη μας και βάζοντας μέσα κατάλληλο υλικό για κάθε γράμμα. Πχ αμύγδαλα για το α, καρύδια για το κ, φασόλια για το φ, σοκολάτα για το σ κλπ. Στην περίπτωση αυτή γράφουμε με μαρκαδόρο πάνω στη σακούλα την κατάλληλη λέξη με πεζά γράμματα και καλούμε το παιδί να βρει πού είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια κλπ. Δίνουμε σημασία στα υλικά που θα βάλουμε στις σακούλες να μην είναι τέτοια που θα αλλοιωθούν σύντομα και θα χαλάσει έτσι το παιχνίδι μας.


Μπορούμε όμως να παίξουμε και με άλλα υλικά και με τη βοήθεια των καρτών των γραμμάτων. Δηλαδή να βάλουμε στο τραπέζι φρούτα και λαχανικά εποχής και να ζητήσουμε από το παιδί να τοποθετήσει μπροστά από το καθένα το κατάλληλο γράμμα. Πχ στα μήλα το μ, στα λεμόνια το λ, στο αχλάδι το α, κλπ. Ή και να κρύψουμε τα υλικά σε σακουλάκια αδιαφανή και να βάλουμε εμείς τα γράμματα, καλώντας στη συνέχεια το παιδί να εντοπίσει πού είναι το καθετί.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και που θα την αξιοποιήσουμε και στην τάξη είναι να κατασκευάζουμε το κάθε γράμμα που διδάσκεται το παιδί από κατάλληλο υλικό. Πχ το Η,η με ηλιόσπορους. Κολλάμε μάλιστα (με τη βοήθεια του παιδιού) σε χαρτόνι τους ηλιόσπορους και στολίζουμε το δωμάτιο του παιδιού με τα γραμματάκια που έμαθε. Το ίδιο μπορεί να γίνει για το ρ με ρύζι, για το μ με μακαρόνια, για το σ με συνδετηράκια, για το π με πασατέμπο κλπ.


Αστείο και διασκεδαστικό είναι και το γράψιμο με το δάχτυλο πάνω στο κατάλληλο υλικό. Πχ γεμίζουμε ένα πιατάκι με αλεύρι και βάζουμε το παιδί να χαράξει με το δάχτυλο το α και το Α. Το παιχνίδι γίνεται πιο νόστιμο αν αντί για αλεύρι βάλουμε άχνη και φροντίσουμε το παιδί να παίξει με τα χεράκια του πλυμένα ώστε και να δοκιμάσει το υλικό! (όμοια το ζ μπορεί να γραφτεί σε ζάχαρη ή σε ζυμάρι,  το π να χαραχτεί σε πλαστελίνη ή και να ζυμωθεί με πλαστελίνη, το β σε βούτυρο, το μ σε μαρμελάδα,  το σ σε σαντιγί κλπ)

Ακόμη πιο ωραίο είναι αν φροντίσουμε τη μέρα που το παιδί θα διδαχτεί κάποιο γράμμα στο σχολείο, ανάλογο να είναι και το φαγητό στο σπίτι ή και το κολατσιό του που θα πάρει μαζί στην τάξη. Αυτό εξάλλου θα το ζητά και η δασκάλα για κάθε γράμμα που θα διδάσκει. Να φέρνουν τα παιδιά κάτι που να ταιριάζει και να τρώγεται. Πχ τυρί  για το τ, καρότο  για κ, μήλο για το μ, πορτοκαλάδα για το π, στραγάλια για το σ, αυγό για το α κλπ.

Έτσι θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία της πρώτης ανάγνωσης και οι αισθήσεις της γεύσης και της αφής.

Αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε και την όσφρηση δεν έχουμε παρά να φτιάξουμε ένα αλφαβητάρι με μυρουδιές. Πχ βασιλικό για το β, ρίγανη για ρ, δυόσμο για δ, μέντα για μ κλπ.

Παιχνίδια ενδιαφέρονται μπορούμε να παίξουμε και με τα χρώματα. Χρωματίζοντας με το κατάλληλο χρώμα το νέο γραμματάκι στα καρτελάκια μας. Πχ άσπρο ή ασημί για το α, τιρκουάζ για το τ, πορτοκαλί για το π, μοβ για το μ κλπ.

Πιο απαιτητικό αλλά και για τούτο περισσότερο αξιόλογο είναι αν φτιάξουμε ένα φυτολόγιο - αλφαβήτα.  Μπορείτε να "κλέψετε" ελεύθερα ιδέες από το δικό μας φωτογραφικό ανθολόγιο και φυσικά να τις εμπλουτίσετε και με δικές σας:





Αν το υλικό σας είναι πραγματικό, θα φροντίσετε πρώτα να το αποξηράνετε. Αν χρησιμοποιήσετε εικόνες, τότε μπορείτε να φτιάξετε και καρτελάκια με αυτό.

_______________________________

Ένας χρήσιμος κατάλογος:

Α αμύγδαλα ή αρακάς (σε μορφή ξηρού καρπού)
Β βότσαλα ή βίδες (ζυμαρικό) ή βελουτέ χαρτί ή βαμπάκι
Γ γαρίφαλα (μπαχαρικό)  ή γαριδάκια
Δ ξερό δυόσμο  ή φύλλα δάφνης ή δεντρολίβανο ή δέρμα ή δαμάσκηνα
Ε ελιές ή εφημερίδα
Ζ ζάχαρη ή ζυμάρι
Η ηλιόσποροι
Θ θυμάρι
Ι σταγόνες από ιώδιο ή ινδική καρύδα ή φύλλα ιτιάς
Κ καραμέλες ή ξυλάκια κανέλας ή καρύδια ή κουμπιά ή κουλουράκι ή καπάκια ή καλαμπόκι ή σπόροι καφέ
Λ λουλούδια (φρέσκα ή αποξηραμένα)  ή φλούδες λεμονιού
Μ μακαρόνια (μακαρονάκι) ή μαστίχα (σε μικρά κομματάκια)
Ν νάιλον (κομμάτια) ή νιφάδες (πχ καλαμποκιού, ρυζιού κλπ)
Ξ ξύσματα μολυβιού ή ξύλο (σε μικρά κομματάκια)
Ο όστρακα ή όσπρια ή … οδοντόκρεμα…
Π φλούδα πορτοκαλιού ή πασατέμπο ή ποπ κορν ή σπόρους πιπεριού ή πατατάκια
Ρ ρύζι  ή ρεβίθια  ή ρίγανη ή ροκανίδι
Σ σοκολατάκια ή συνδετηράκια ή σχοινί ή σύρμα ή σιτάρι ή στραγάλια ή σταφίδες
Τ τραχανάς ή τορτελίνια
Υ ύφασμα ή υαλοβάμβακας
Φ φακές ή φασόλια
Χ χαρτοπετσέτες ή χυλοπίτες ή χαμομήλι ή δύο χάρακες ή χουρμάδες
Ψ ψωμί (μπαλίτσες ή μπουκίτσες ή και ψίχουλα)
Ω Δε βρήκαμε κατάλληλο υλικό - εκτός και βάλουμε "ώκιμο", δηλαδή βασιλικό! Ή αν βρούμε αρκετές ωτασπίδες… *

* Πραγματικός πονοκέφαλος αυτό το γράμμα. Θα μπορούσε ίσως κάποιος να δοκιμάσει και τις ωτογλυφίδες (που καθαρίζουμε τα αυτιά μας) ή ωά, δηλαδή αυγά, βράζοντάς τα και κόβοντας κατάλληλα φετούλες. Καμία όμως λύση δεν είναι ικανοποιητική... 


Διαβάστε περισσότερα στο ιστολόγιο Πρωτάκια του περσινού Α1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας:

http://prwtakia.blogspot.gr/2012/09/blog-post_27.html