ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας του και που κράτησε από το Σεπτέμβριο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014.
ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014....

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε. Μα αυτή τη φορά δεν είμαστε μαζί. Μια άλλη δασκάλα, η αγαπητή κ. Βάσω, είναι η δασκάλα της τάξης σας. Κι εκείνη θα σας λέει τι και τι έχετε να διαβάσετε στο σπίτι. Από μένα πολλές ευχές σε όλους σας για ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ!!!!!!!!

26 Σεπ 2013

Τα Πρωτάκια του Α2 και το πρόγραμμα Comenius του σχολείου μας

Αυτή τη διετία το σχολείο μας, το 5ο Δημοτικό της Νέας Σμύρνης, μετέχει για μια ακόμη φορά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius. Για το πρόγραμμα αυτό έχει δημιουργηθεί και ιστολόγιο από την καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου μας, κ. Μακαρονοπούλου Σταυρούλα, και υπεύθυνη του προγράμματος.

http://blogs.sch.gr/5dimnsmyrn/

Αν και το τμήμα μας λόγω των ιδιαιτεροτήτων της Πρώτης αλλά και  της πρόσφατης τοποθέτησης της δασκάλας στο 5ο δημοτικό δεν παίρνει επίσημα μέρος στο πρόγραμμα, σκεφτήκαμε και προτείναμε στην κ. Μακαρονοπούλου μια μικρή συνεισφορά. Και συγκεκριμένα στο στόχο του προγράμματος που αφορά το πιο νόστιμο γεύμα της περιοχής μας.

Παράλληλα θα δέσουμε το δικό μας πρότζεκτ με τους στόχους των μαθημάτων μας και ιδιαίτερα της πρώτης ανάγνωσης και γραφής. Θα δημιουργήσουμε λοιπόν ένα αλφαβητάρι με ελληνικά παραδοσιακά γεύματα ή και γλυκίσματα, ακόμη και υλικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική κουζίνα.

Έτσι από τα παιδιά θα ζητηθεί να δημιουργήσουν έναν αλφαβητικό κατάλογο ελληνικών γεύσεων, σε συνεργασία με την οικογένειά τους αλλά και της ομάδας τους στην τάξη. 

Στη συνέχεια θα επιλέξουμε για κάθε γράμμα το πιο νόστιμο κατά την κρίση των παιδιών και θα κατασκευάσουμε σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή τον τσελεμεντέ της τάξης μας. Στα πλαίσια αυτά θα αναζητήσουμε ή τη συνταγή του εδέσματος ή και το ίδιο το υλικό.

Παράλληλα μέσα από την ευέλικτη ζώνη θα ασχοληθούμε και με την υγιεινή διατροφή ώστε τα παιδιά να καταστούν ικανά να διακρίνουν όχι μόνο το νόστιμο αλλά και το ωφέλιμο για τον οργανισμό μας. Ο στόχος αυτός συνάδει και με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για υλοποίηση προγραμμάτων Ευέλικτης Ζώνης στην Πρώτη Δημοτικού σχετικά με την Αγωγή Υγείας και σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έχει κάνει η υπεύθυνη της Δ' Διεύθυνσης αυτών των προγραμμάτων, κ. Λυμπέρη Αντιγόνη.

Έχουμε επίσης συζητήσει το θέμα και με την εκπαιδευτικό του σχολείου μας, κ. Αγγελική Χατήρα, που ήδη διδάσκει στο τμήμα μας κάποιες από τις ώρες της Ευέλικτης, και συμμετέχει επίσημα στο Comenius. Η συνάδελφος λοιπόν με χαρά δέχτηκε στις δικές της ώρες να "τρέξει" σχετικό πρόγραμμα αγωγής υγείας, κάτι που διευκολύνει την επιθυμία μας να αφιερώσουμε τις ώρες της Ευέλικτης που μας απομένουν στο άλλο μεγάλο πρόγραμμα της τάξης μας, το περιβαλλοντικό που θα υλοποιήσουμε σε συνεργασία με την Helmepa Junior.

Παρόμοια σκοπεύουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια και της καθηγήτριας των Αγγλικών, όταν και εφόσον τοποθετηθεί στο σχολείο μας, και βεβαίως και της καθηγήτριας της Πληροφορικής, της  κ. Νίκης Παϊσοπούλου, η οποία και έχει ήδη εκδηλώσει επιθυμία να στηρίζει στις ώρες που διδάσκει το έργο μας σε σχέση με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των νέων τεχνολογιών, αφού αυτός όπως μας είπε είναι και ο στόχος της διδασκαλίας της Πληροφορικής στην Πρώτη του Δημοτικού.

Τα παιδιά λοιπόν θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν την αξία της συνεργασίας, καθώς και τα ίδια ομαδοσυνεργατικά θα εργαστούν για το πρόγραμμα αλλά και ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας θα αγκαλιάσει τις προσπάθειές τους. Κι ελπίζουμε κατά τη λήξη του προγράμματος να συνδέσουν την αξία της συνεργασίας και με την αναζήτηση του πιο νόστιμου γεύματος. Καθώς ακόμη και ψωμί κι αλάτι αν μοιραστείς με κάποιον, αρκούν για να εισπράξεις ό,τι κάνει πιο νόστιμη την ίδια τη ζωή μας, τη φιλία!

Παρακλάδια του προγράμματος μπορούν να απλωθούν σε πολλές κατευθύνσεις. Πχ με αξιοποίηση παραμυθιών που έχουν σχετικό θέμα τις ώρες της Φιλαναγνωσίας, τραγούδια της τάβλας της λαϊκής μας παράδοσης,  κατασκευή παραδοσιακών γλυκών με τα χεράκια μας!, διοργάνωση κοινού γεύματος κλπ.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως το πρόγραμμα αυτό θα νοστιμίσει φέτος τη ζωή μας στην τάξη! και θα μας προσφέρει πολλές χαρές και όχι μόνο γαστριμαργικές!

Καλή μας επιτυχία! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου